Увеличените изисквания за реализация на мляко и месо и отпадането на моделираната ставка предизвикаха недоволството на част от народните представители в Земеделската комисия в Парламента. В сряда те бяха запознати с проекта за преразпределение на средствата, предвидени за интервенции в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. 

Четете още: Предложение на МЗХ: Как се променят бюджетите по екосхемите за Кампания 2024?

 

От доклада на Аделина Стоянова от Министерството на земеделието стана ясно, че в повече от животновъдните интервенции се запазва размерът на заявените спрямо прогнозирани площи. Изключение прави интервенцията за крави от застрашени от изчезване породи.

Измененията в сектор „Животновъдство“ предвиждат да отпадне модулираната ставка при говедата. Предложено е също така да се изравни размера на подпомагане на животните, включени в развъдни програми с размера на подпомагане на застрашените от изчезване животни, при запазване на прилаганите до момента условия за допустимост, както и намаляване на бюджета за интервенцията за месодайните крави за сметка на увеличение на бюджета за интервенциите за застрашени от изчезване животни. 
Иска се също така отмяна на изискването за отглеждане на поне 50% от броя на животните към референтната дата – 31 декември 2018 г. 

След приключване на Комитета по наблюдение предложенията на бранша са разгледани, направени са изчисления по отношение на очаквания ефект, както и приносът за повишаване на производството, стана ясно от думите на Стоянова. 

В резултат на това има няколко предложения за изменения в сектор „Животновъдство“. Те са свързани с това да е увеличено количеството реализирана продукция по отношение на говеда, биволи, овце и кози. 

Предложението включва  отпадане на моделираната ставка за част от интервенциите,  увеличаване на количествата за реализация на продукция мляко и животни, родени в стопанствата от 6 до 24 месеца. 

В интервенциите за овце и кози има увеличаване на количествата реализирана продукция мляко и животни – агнета и ярета. Предвижда се запазване на изискването за отглеждане на животни поне 50% от земеделските стопани, които искат да заявят подпомагане за преходна национална помощ необвързана с производство.

Промените в изискуемите количества мляко предвиждат за млечните крави в развъдни програми, реализираното количество мляко да се увеличи от 4 000 на 6 000 кг. По отношение на млечните крави от застрашени породи, увеличението е от 2000 на 2500 кг, а на стоковите крави – ръст от 2 000 на 3 000 кг. 

Промени има в изискуемите количества при месодайните говеда. В интервенцията за месодайни крави в развъдни програми се предлага реализацията от 0.4 животни без значение на каква възраст са да се замени с реализация от 0.5 животни, които са родени в стопанството и са на възраст от 6 до 24 месеца. 

При месодайните крави от застрашени от изчезване породи от аграрното министерство предлагат увеличаването на реализацията от 0.25 животни на 0.5 животни, родени в стопанството и са на възраст 6-24 месеца. 

За стоковите месодайни крави предлагат увеличение на реализацията от 0.3 на 0.5 животни, родени в стопанството на възраст от 6 до 24 месеца.

При биволите промяната в изискуемото количество мляко предвижда увеличение от 400 кг на 1200 кг. 

За овце в развъдни програми от породи за мляко, измененията предвиждат увеличение на добивите за реализация от 100 кг на 125 кг и реализация на 0.5 животни, родени в стопанството на възраст до 12 месеца. 

За козите се търси увеличение на изискуемото количество мляко от 250 на 325 кг и реализация на 0.5 животни, родени в стопанството на възраст до 1 година. 

Овце и кози, включени в развъдни програми от породи за месо, за един брой животно заявено за подпомагане, трябва да има реализация на едно животно, родено в стопанството. 

Овце и кози от застрашени от изчезване породи – търси се реализация от 35 кг мляко и 0.5 животни, родени в стопанството. 

Накъде след модулацията?

При интервенцията за млечни крави в развъдни програми подпомагането за първите 150 животни е в размер на 219 евро, а след това по 175 евро. След отпадането на модулацията средният размер на подпомагане на всички животни става 201. 47 евро за всички животни. 

С отпадането на модулацията при млечните крави ще се увеличи подпомагането на 44 357 крави, които са 28% от млечните крави в страната, като ставката ще има ръст с малко над 14%. Отпадането на модулацията ще намали подпомагането на малко над 33 000 животни, които се отглеждат в стопанства до 150 бройки, като те са 21% от млечните крави, като намалението на ставката е с 9%.


Увеличението на ставката засяга 114 ферми със среден брой животни 389 броя. Намалението ще се отрази на 626 ферми, които отглеждат до 150 животни със среден брой на животните – 54. 
Отпадането на модулираната ставка за месодайни крави в развъдни програми и при запазване на бюджета, средната ставка без модулация става 193 евро. 

При кравите от застрашени от изчезване породи бюджетът е планиран за над 42 000 животни, но са заявени под 25 000 животни. Ставката след отпадане на модулацията става 125 евро. 

При биволите има негативен ефект от отпадането на модулацията, защото стопанствата, които отглеждат до 150 биволи са значителен брой в сектора. „Тази категория ще намали подпомагането с 14%, а ставката на големите ферми ще се увеличи със 7.3%, затова се предлага да се запази модулацията. Същото важи при стоковите млечни крави и месодайни, въпреки решението на Комитета по наблюдение е за отпадане на модулацията в целия сектор“, уточни Стоянова. 

Изнесените данни предизвикаха изненада в част от депутатите, Росен Костурков от „Продължаваме промяната“ попита какво е наложило отпадането на модулацията, тъй като в програмата на управляващата партия особено внимание се обръща на малките и средни ферми в цялото селско стопанство. „Защо задълбочаваме дисбаланса между малки и големи ферми, което ще доведе до фалит на малките ферми“, каза той в запитването си към министър Вътев и определи увеличението за големите стопанства като цинично. 

„Броят на млечните крави в големите ферми е много по-голям, отколкото в малките до 150 броя. Това Народно събрание ни гласува да увеличим производството на мляко и млечни продукти. Увеличението ще дойде от тук, а малките ще се постараем да ги кооперираме, за да работят като големи. Да се запазят големите да не стават малки, а малките да ги стимулираме да стават големи, нищо друго“, отговори министърът. 
Костурков обаче остана категоричен, че идеята да се вземе от малките и да се даде на големите противоречи на всичко, за което се е говорило досега в сектора. 
Не искаме да унищожаваме стопанства, а искаме да увеличим добива на мляко, всички имат проблем с реализацията на млякото. Ако комисията реши – връщаме обратно ставките“, каза още министър Вътев. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg