След като през миналата седмица представители на Българската аграрна камара (БАК) се срещнаха с премиера акад. Николай Денков, министъра на земеделието Кирил Вътев и представители на финансовото министерство, стана ясно, че ще има нова среща - на 30 януари. 

Междувременно обаче в медиите се появиха представители на други организации, които не членуват в БАК, и обвиниха едва ли не в задкулисие властта и присъствалите на срещата представители на фермерите. 

Часове преди втората среща на БАК с премиера, разговаряме с председателя на една от организациите, активно участващи в разговорите - Илия Проданов, от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

”Хубаво е да говорим за това, какво се случи от септември до сега. През септември над 20 организации подписахме меморандума, а хората изляха негативното си отношение към нашата асоциация (НАЗ). Тогава никой не излезе да ни защити, въпреки че се подписаха. Никой не дойде с мен на поляната да каже на хората да се разотидат с трактори. Те дойдоха само, за да се покажат, когато министър Вътев дойде на протеста в Долни Богров. 

Това, което направихме тогава, беше правилно, но никой до ден днешен не го оценява. Дори напротив. 
Защото забраната за слънчоглед работеше. Друг внос няма - нито пшеница, нито царевица. След протестите продължаваше да влиза слънчоглед като румънски и реално действието на забраната не беше нищо по-различно от очакваното. Т.е. ние нашата работа сме си я свършили. 

Колегите от чувствителните сектори си получиха парите и който говори обратното, се опитва да манипулира обществото. 

Опитът в момента да се смесват теми извън тези, описани по време на протеста, е явна манипулация. Всички имаме проблеми от друго естество, но те нямат общо с тези, които поставихме по време на протестите през септември. 

На първо място, относно искането за срещата - когато ние пуснахме декларацията, някои от тези господа излязоха пред медиите и заявиха открито, че не ни подкрепят. И след това, когато 13 организации са застанали до нас, подкрепят ни, да заявяваш, че си искал да си на тази среща - защо? Нали не ни подкрепят? 
 
Други пък твърдят, че защитават 5 милиона граждани. Не е вярно, защитават 4-5 големи компании, които имат 5 млн. дка земя и изнудват земеделците за 100 лв. рента”, каза Проданов за Агри.БГ.

По думите му личи правна неграмотност в изказванията, че БАК и НАЗ ще пишат заедно закони с министър-председателя. 

“Как си представят да седнем с премиера и да напишем на коляно закон, който да влезе в действие? Това е абсурдно! Тези неща имат определен ред - обществено обсъждане, комисии, пленарна зала”, отбеляза Проданов. 

Относно притесненията, че организациите тайно ще решат ставките за Украинската помощ, председателят на НАЗ каза: 

“Единственото, което правим в момента, е на базата на анализите на Министерството на земеделието да докажем, че секторите са на загуба. Ставките ги определя само и единствено Министерството на земеделието. Никой друг няма правото да определи и да нотифицира ставки”, каза Проданов и напомни, че тези ставки в крайна сметка се нотифицират от Брюксел. 

“В цяла Европа има протест. Ако у нас някой излезе да протестира, пак ще сме ние. Тези, които в момента говорят из медиите, не правят протести. Ако правеха, досега да бяха излезли. Затова говорим за представителност”, обобщи земеделският производител и добави: “Много им е неудобно да се приеме Законът за браншовите организации, защото ако се приеме, 90% от тези организации ще отпаднат - защото те нямат членове и структури. Защитават интересите на един-двама души”.

Според Проданов и политиците, които са управлявали през последните 10-12 години, нямат основание да се включват в диалога за това, как да се спаси българското зърнопроизводство.

“Основният ни проблем в момента е, че десет години нищо не се е случило. Същите тези политици 10 години управляваха. Защо не направиха нищо? Защо не приеха Закон за браншовите организации, Закон за кооперациите, Закон за арендата, Закон за опазване на селскостопанската продукция? Всичките тези закони ние сме ги предлагали десетки пъти и нищо не е направено. 

Какво очаква обаче Проданов от срещата при премиера на 30 януари? 

“Очаквам да разпишем споразумение с ясни и конкретни срокове - за парите и за законодателството - кое кога ще бъде вкарано в Народното събрание”, каза той. А на въпроса, какво ще се случи, ако това не стане, той отвърна: ”За мен вариантът е един - протест. И то организиран от истински асоциации”.