Работим 24/7, за да спасим Плана за възстановяване и устойчивост, коментира за БНР преди дни Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства. А какво се случва в частта за земеделие, отговори земеделският министър проф. Христо Бозуков на среща с журналисти.

Проф. Бозуков: Положението в ДФЗ не е розово

По думите му служебното правителство има визия да направи промени в Плана, но среща определени трудности. 

„От една страна, е възможно да има възражения от ЕК, че може да се получи двойно финансиране, защото се дават средства за „Напоителни системи“ по различни програми. Но може да се намери начин това да бъде преодоляно. Има и пречки във връзка с това, доколко тези мерки, които се предвиждат за „Напоителни системи“, кореспондират със Зелените практики и Зелената сделка“, коментира проф. Бозуков.

Министърът: „Нямаме физическо време да направим конкретни големи промени. Много е вероятно от наша страна Планът за възстановяване да бъде подаден в този вид“.

Той е съгласен, че „Напоителни системи“ са наистина важна част от политиката в земеделския сектор, тъй като много производства са зависими от поливното земеделие. 

„Странното за мен е това, че тези хора, които унищожиха „Напоителни системи“, са избрали сега да ги възстановяват. Моите опасения са, че дори да се получат тези средства, няма да се оползотворят целенасочено и законосъобразно“, категоричен е ресорният министър. 

Самият той е получавал сведения за обществени поръчки, особено в „Напоителни системи“, които могат да накарат човек да се стресне. 

„Например кубик бетон струва 80 лв. в най-близкия бетоноцентър, а е сключена обществена поръчка бетон да се докара например от Бургас за 300 лв. на кубик. Да не стане като магистралите, които са най-скъпите в Европа, да имаме и най-скъпите напоителни системи“, предупреди служебният земеделски министър.

За да се извади реалното състояние на сектора обаче, трябва да се свикат работни групи, да се направят проверки за обществените поръчки, но човешкият и времеви капацитет е ограничен.

„Всичко по закон изглежда правилно, но ако се сравнят реалните цени и тези в обществените поръчки, тогава изскачат сериозните разлики. Уверявам ви, че където можем и докъдето ни стигнат силите, ще правим проверки до последния ден на това правителство“, обеща за финал професорът.