Към момента усвояването на ПРСР е около 56%. Някои казват, че е нормално, защото програмният период е удължен до 2023 г. Но аз не съм убеден, че и тогава можем да достигнем 90%, дори 100% с тези темпове, с които се движим. Така служебният земеделски министър коментира работата на Държавен фонд „Земеделие“.

Министърът: Подмярка 4.1 няма да се спира

Той припомни, че са установени големи забавяния в разглеждането на заявленията на кандидатите и даде за пример подмярка 8.6 за производства в горския сектор, която е забавена с три години. 

„Не казвам, че вината е само на г-н Грудев, защото и преди него е имало други ръководители на Фонд „Земеделие“, но явно тенденцията е такава и оценката в такъв случай не може да бъде много висока“, категоричен е проф. Бозуков.

В момента се прави функционален анализ на дейността на отделните структури към земеделското министерство, включително ДФЗ и БАБХ. Работи се на принципа първо да се съберат фактите, да се анализира и едва тогава да се вземе решение за кадрови промени.

На въпроса обаче колко сигнала за нередности са изпратени към инспектората на Министерството за допълнителни проверки, откакто проф. Бозуков прие служебния екип, той отговори кратко и ясно: „Не съм изпращал нито един сигнал до Инспектората“.

Относно изготвянето на Стратегическия план и застоя в свикването на заседания на Тематичната работна група (ТРГ), той уточни, че първо се чака супертриалогът в Брюксел в края на месец май.

„Очакваме да бъде оформена финансовата рамка, след това вече може да седнем да говорим по нашия Стратегически план“, допълни той.