Решихме да удължим срока за приема на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ до края на септември, съобщи служебният земеделски министър проф. Бозуков пред журналисти. 

Проф. Бозуков представи своите заместник-министри

Като основни аргументи за това той посочи, че срокът за подаване е кратък и фермерите нямат време да се занимават с изготвянето на проектите, тъй като имат работа на полето.

Въпреки настояването на много браншови представители от различни сектори за нейното спиране, приемът ще продължи и няма да се променят насоките за кандидатстване. Това означава, че няма да има секторни бюджети.

„Предполагам, че кандидатите няма да са толкова много и средствата по ПРСР се очертават значителни, така че ще има за всички. Там, където останат средства, ще бъдат пренасочени от едни сектори към други“, увери министърът.

Няма да отпадне изискването за 36-месечна регистрация на кандидатите като земеделски производители, като успокоените за младите фермери е, че за тях ще бъде отворен прием по подмярка 6.1.

„Всяко изменение е свързано с обществено разглеждане и решение на Комитета по наблюдение на ПРСР. От протокола на Комитета по наблюдение се вижда, че голяма част от тези, които сега искат спиране на мярката, са били „за“ и не са гласували против мярката, което води до известно учудване от моя страна“, коментира министърът.

На срещата стана ясно още, че приемът по подмярка 4.2 за преработка ще бъде отворен в средата на месец юни до края на ноември. 

„Ще има период от около два месеца между приключването на едната и другата мярка. Освен това този период е облекчен от земеделски дейности и хората ще имат спокойно възможност да кандидатстват и за преработка“, изчислява проф. Бозуков.