През миналата седмица до четвъртък цените на зърното на световните фондови борси падаха, продължавайки да реагират на последния доклад на USDA. 

Вижте още: Дългосрочни прогнози за цените на пшеницата

Инвеститорите очакваха низходяща ревизия на прогнозите за производство на зърно поради климатичните условия в някои важни производители и износители.

Москва повиши експортната такса върху житото

В петък обаче имаше обрат на пазара, отчасти в резултат на естествено възстановяване на спадовете. Освен това имаше допълнителни стимули за покупка след съобщенията за експлозии и пожари близо до голямото руско пристанище Новоросийск и увеличението от Москва на експортната такса върху пшеницата от 3713 рубли/т на 4269 рубли/т.
Пшеницата с договор за доставка през септември поскъпна с 2,2% в петък на MATIF и струва 233 евро/т, като на годишна база котировките падат с 28,8%. През последната седмица цената на пшеницата е паднала с 1,5 на сто.
Цената на царевицата на парижката борса в ноемврийски договор се повиши с 2,2% в петък и възлиза на 216 евро/т (969 PLN/т), като през последната година е намаляла с 32%.

Пшеницата в САЩ поскъпва с 4%

Пшеницата на Чикагската борса в септемврийски договор се покачи с 4% в края на миналата седмица и струва 225,33 долара/т. На годишна база акциите паднаха с 16,2%. 
През последната седмица цената е паднала с 2,2 на сто. Пазарната стойност на царевицата с договор за доставка през септември има ръст от 1,4% на борсата в Чикаго и възлиза на 188,77 долара/т, като спрямо миналата година е по-евтина с 22,6%. 

Сделка за фуражна пшеница на 335 лв./т отчитат от Софийска стокова борса 

На Софийска стокова борса началото на месец август е доста по-спокойно, предложенията преобладават в зърнения подкръг. Котировките продава за хлебна пшеница за миналата седмица са от 480 до 591 лв./тон, купувачите отговарят с 300 лв./тон, доставка DAP. Продажба на фуражна пшеница е реализирана на цена от 335 лв./тон. Царевицата се предлага от 450 до 480 лв./тон, а маслодаен слънчоглед има на цени от 750 до 810 лв./тон. Всички цени са без ДДС. 

Европейският износ на зърно започва вяло

Износът на зърно от Европейския съюз започва бавно поради тежката ценова конкуренция с Русия, според данни на Европейската комисия за кумулативната експортна активност към 13 август. 

При пшеницата спадът спрямо предходната година е 12%. Въпреки това се наблюдава относително висока експортна активност от Румъния, Полша и България. 

Другите големи износители Франция и Германия досега са изнесли съответно 682 000 тона и 414 000 тона. Основните купувачи на европейска пшеница са били Мароко (22%), Алжир (12%) и Корея (8%).