Същинска зима идва през следващите дни с температури до -10 градуса на места, сочат прогнозите. Как ще се отрази това на земеделските култури?

Следете агропрогнозата на Агри.БГ

Настроенията на фермерите са различни според сектора, в който произвеждат. Агрометеоролозите от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) подчертават, че прогнозираното рязко застудяване ще възпрепятства нежелателното, преждевременно набъбване на пъпките при някои ранно цъфтящи храстовидни и дървесни видове, което бе провокирано от високите температури в началото на зимата на места в южните райони на страната.

Ако овощарите могат да въздъхнат с облекчение на този етап, то зърнопроизводителите имат повод за притеснение. Необичайно високите температури през декември 2023 г. провокираха вегетационните процеси при есенните посеви.

„Есенниците са в различна фаза на отделните места, но общо взето са в начало на братене. Притеснява ме прогнозата за студ през следващите дни, нужно е още малко топло време, при положение че няма снежна покривка. Минусовите температури могат да предизвикат голям стрес. За рапицата това дори може да бъде пагубно, коментира пред Агри.БГ председателят на НАЗ Илия Проданов.

От НИМХ също предупреждават, че при тези условия без снежна покривка и по-продължително задържане на студа, ще се създаде сериозна опасност за най-изостаналите (във фаза поникване) зимни житни култури.

„В началото на зимата преобладават посевите във фаза 3 лист. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са малка част от посевите с пшеница и ечемик на отделни места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) и Горнотракийската низина (агростанциите: Пазарджик и Пловдив)”, съобщават още агрометеоролозите.

От друга страна, през периода очакваните валежи от дъжд и сняг ще помогнат за увеличаването влагозапасите в 100 сm почвен слой. В началото на зимата почвените влагозапаси, измерени при зимните житни култури, в еднометровия слой в по-голямата част от полските райони бяха с нива над 85% от ППВ.