Няма изменения в цените на пилешкото и агнешкото месо за страната в сравнение с предходната. Средните цени на едро и дребно от последната седмица се запазват същите. Това сочи анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

Анализатори чакат ръст от 15% за цената на говеждото месо

 

Цените на едро за замразено пилешко варират от от 2,95 до 4,35 лв./кг. В областите София и Кърджали се отчита незначително седмично поевтиняване на продукта, съответно с 0,3% и 0,5%, докато в Плевен замразеното пиле се предлага на цена, с 2,8% по-висока спрямо предходната седмица. Тези ценови изменения се компенсират и средната цена на едро на замразеното пиле за страната остава 3,80 лв./кг. През наблюдавания период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,74 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,44 лв./кг.

 

Средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,30лв./кг, без промяна на седмична база. Предлагането на продукта на тържищата се задържа в ценовите граници от 3,70 лв./кг до 4,55 лв./кг. Седмични отклонения на стойностите се отчитат само в две области – повишение с 0,5% в Благоевград и с 2,2% в Добрич. Търговията на дребно с охладено пиле в ГТВ е в ценовия интервал от 4,19 лв./кг до 5,10 лв./кг.

 

Средните цени на едро и дребно на агнешкото месо за страната също се запазват. През периода 11 – 18 януари 2017 година пазарът на агнешко месо в страната е спокоен, като в почти цялата страна цените се задържат на нивата от предходната седмица.

 

 

Цените на едро на цяло агне се запазват в интервала от 12,00 лв./кг кланично тегло до 14,23 лв./кг. При липсата на колебания на стойностите по области, средната цена на едро за страната остава на нивото от предходния седмичен период - 13,13 лв./кг. Средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната е с 0,08 лв./кг или 0,6% по-висока от тази на едро.

 

Средно за страната, цената на едро на агнешки бут се запазва на ниво от 13,97 лв./кг. Средната цена на дребно на продукта е без промяна спрямо предходната седмица - 14,20 лв./кг, като стойностите по области продължават да варират от 13,20лв./кг до 14,99 лв./кг.