Нови изисквания са заложени в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на растенията (ЗЗР). Той е на обществено обсъждане до 15 март и цели да приведе действащата нормативна уредба в съответствие с новоприетото европейско законодателство.

Какви са новите изисквания по Агроекология?

Изпълнителна агенция „Българска служба за акредитация“ е органът, отговорен за установяването и провеждането на необходимите процедури за оценка и нотифициране на органите за оценяване на съответствието.

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) е определена като орган по надзор на пазара на ЕС продуктите за наторяване със съответните правомощия. 

Торовете, подобрителите на почвата, биологично активните вещества и хранителните субстрати, които се пускат на пазара без нанесена маркировка „СЕ”, както и ЕС продуктите за наторяване се съхраняват и превозват при спазване на изискванията за пожарна и взривна безопасност, без да се уврежда здравето на хората, животните и околната среда.

Неорганичните торове се съхраняват в складови помещения, които отговарят на изискванията на чл. 655 от наредбата по чл. 169, ал. 4 от Закона за устройство на територията.

Земеделските стопани са длъжни да водят записи за употребените количества и видове торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати, които се пускат на пазара без нанесена маркировка „СЕ”, както и за употребените количества и видове ЕС продукти за наторяване.

С измененията на закона се облекчава се процедурата за разрешаване на продукт за растителна защита с нисък риск по смисъла на чл. 47 от Регламент (ЕО) № 1107/2009. Заявителите се освобождават от заплащане на такса, когато България е заинтересована държава членка и при взаимно признаване на разрешения. 

Въвеждат се санкции за нарушаване на изискванията на Регламента.

Прецизирани са и текстовете при отнемане на разрешение за паралелна търговия и определяне на гратисни периоди. Отстранена е нормативната празнота в чл. 85 по отношение на реда за одобряване на програмите, разработени от обучаващите институции, за което се предвижда заплащане на такса.