Ново огнище на птичи грип е констатирано в пазарджишкото село Главиница, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. 

Четете още: Откриха птичи грип в обект с 395 000 кокошки носачки

 

В животновъдния обект се оглеждат около 248 кокошки носачки.

Птицефермата попада в 10-километровата зона, която беше създадена за наблюдение около огнището на Инфлуенца по птиците, регистрирано миналия четвъртък в землището на село Мало Конаре.

За да се ограничи заболяването контактните птици в обекта ще бъдат умъртвени по хуманен начин, съобщават от хранителната агенция. 

  • Определена е 3-километрова предпазна зона, която обхваща селата Главиница,  Алеко Константиново, Мокрище и град Пазарджик.
  • В 10-километровата наблюдавана зона попадат селата Звъничево, Ляхово, Паталеница, Црънча, Братаница, Дебръщица, Огняново, Синитово, Мирянци, Мало Конаре, Добровница, Драгор, Ивайло, Сарая, Юнаците от община Пазарджик, както и селата Капитан Димитриево и Радилово от община Пещера.


Само в рамките на два дни през миналата седмица бяха установени две огнища на птичи грип в големи стопанства в страната. Около 171 хил. кокошки носачки има в стопанство в село Мало Конаре, а в птицеферма в град Дебелец болестта засегна 395 хил. кокошки носачки. И на двете места има разписание за хуманно умъртвяване на заболелите и контактни птици. 

От хранителната агенция правят епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, фураж за птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

Експертите напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на птичи грип не са опасни за човешкото здраве.