Огнище на птичи грип е установено в град Дебелец, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. В животновъдния обект се отглеждат около 395 000 кокошки носачки. 

Предстои птиците  да бъдат умъртвени по хуманен начин заболелите и контактни птици, за да се предотврати разпространението на опасната болест. 

Инспекторите на хранителната агенция ще направят епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните.

В 3-километрова предпазна зона влизат селата от община Велико Търново, а в 10-километровия периметър са търновските села Леденик, Момин сбор, Пушево, Буковец, Шемшево, Килифарево, Ялово, Нацовци, Върлинка, Големаните, Плаково,. Велчево, Пчелище, Присово, Малки чифлик, Шереметя, Арбанаси, както и селища от Габровска област - Маноя, Косарка, Соколово, Руня, Саласука, Длъгня, Гоздейка, Туркинча,  Крънча и Зая. 

Огнище на COVID-19 е установено във ферма за норки. Животновъдният обект се намира в землището на старозагопското село Маджерито. Открити са 98 случая на заболели животни, сочат данните на Световната организация за здраве на животните. Заболелите животни са открити при проверка на Българската агенция по безопасност на храните.
Във фермата се отглеждат 70 000 норки, което създава сериозен риск от разпространение на вируса както в стопанството, така и в околните населени места, твърдят от природозащитната организация "Невидимите животни". Причината е, че норките могат да предадат вируса и негови мутации не само на дивите популации, но и на хората.