Кои са новите сортове лавандула, подходящи за отглеждане в България? Запознайте се с тяхното създаване, селекция и качества в тематичен семинар на Института по розата и етеричномаслените култури (ИРЕМК) – Казанлък, организиран от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) – Стара Загора.

Кампанията по лавандулата също ще закъснее

Събитието ще се проведе на 18 юни 2021 г. (петък) от 11:00 часа в залата на ИРЕМК, а демонстрацията ще бъде на опитното поле на Института, което е в близост до сградата.

“По време на семинара участниците ще се запознаят с нови сортове лавандула, подходящи за отглеждане в България, технологията на тяхното отглеждане, начина им на селекция и техните основни качества. Ще могат и на място да разгледат част от тях. Стопаните ще бъдат информирани и за възможностите за подпомагане на земеделските стопанства по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020 г.”, съобщават организаторите.

Основните теми на информационния семинар са:
  • Нови сортове лавандула подходящи за отглеждане в България, създаване, селекция и качество;
  • Възможности за подпомагане на земеделските стопанства по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020 г.;
  • Демонстрация на нови сортове лавандула, подходящи за отглеждане в България – в опитното поле на ИРЕМК - Казанлък.

Участието е безплатно и е без предварителна регистрация. Програма и покана на събитието може да видите тук. За допълнителна информация и въпроси бихте могли да се свържете с Ганчо Ганчев (координатор на ТОО – Стара Загора на НССЗ), тел.: 0885 859 020, е-mail: [email protected]