Ако има голям интерес към държавната помощ за инвестиции в първичната преработка на растениевъдна земеделска продукция, средствата бъдат изчерпани бързо и се окажат недостатъчни, Министерството на земеделието ще търси възможност да удължи действието на подкрепата.

Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи това на среща с производители на плодове и зеленчуци по-рано тази година, разказа пред Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Фермери: Хвърлят ни прах в очите с помощта за плодове и зеленчуци

Схемата за държавна "Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първична преработка на растениевъдна земеделска продукция" беше отворена на 28 януари 2020 г. Бюджетът ѝ за тази година възлиза на 18,6 млн. лв. Това е вторият прием по програмата, след като миналата година по нея бяха отпуснати 3,6 млн. лв. за растениевъдния сектор.

Държавната подкрепа предизвика спорове в бранша. Тя беше отпусната по предложение на производителите на плодове и зеленчуци, които искат да инвестират в средства за подготовка на продукцията си за продажба в свеж вид на пазара.

За да могат да посрещнат неговите изисквания и тези на хранителните вериги, производителите се нуждаят от машини за калибриране, сортиране, охлаждане и опаковане на плодовете и зеленчуците. В този вид и само с тези допустими разходи е отворена схемата миналата година.

Тази година обаче в тази схема намират място и две нови възможности - за закупуване и инсталиране на машини и съоръжения за защита от слани и градушки, както и за инвестиции в силози, подемна техника, семепочистващи машини и други.

Първата новост е въведена по предложение от самия бранш - от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Тъй като представителите на малинопроизводителите и ягодоплодните не могат да се възползват от част от машините, предвидени в схемата, те предпочитат да имат опция за закупуване на съоръжения срещу слани и градушки, обясни Божидар Петков. Причината е, че тези природни явления са пагубни за насажденията.

В началото производителите предлагат подкрепата от държавата да бъде разделена в две схеми. Идеята е била в едната схема да се включат машините за подготовка на продукцията за пресния пазар, а другата да е посветена на климатичните промени и недостига на работна ръка.

Мястото на съоръженията срещу градушка и слана е именно там. От министерството обаче успяват да организират само една програма, с акцент първичната преработка на продукция, като през настоящата година интегрират в нея и предложението на БАМ-Я за борба с определени бедствия.

Останалите производители на плодове и зеленчуци са скептични към тази опция. Не защото нямат нужда от защита срещу слана и градушка, а защото се тревожат, че помощта може да отиде в ръцете на друг бранш - на зърнопроизводството.

Второто нововъведение в схемата за държавна подкрепа от тази година изненадва всички. То предвижда възможност за инвестиции до 50 000 лв. в силози, подемна техника, семепочистващи машини и други - все съоръжения, типични за зърнопроизводството, а не за сектор плодове и зеленчуци.

Това засилва притесненията на всички от бранша, че средствата по програмата, макар и увеличени до 18,6 млн. лв. могат да не достигнат първоначалното си предназначение - производството на плодове и зеленчуци.

В тази връзка на специална среща с представители на сектора през януари Десислава Танева опитва да успокои духовете, че ако бюджетът се окаже недостатъчен за проявения интерес, ще се направи възможното, за да се потърсят още средства и да бъде удължена програмата.

"Вероятно ще има допълнителен прием. Ако остане някакъв ресурс от настоящия прием, към него може да бъде добавен допълнителен бюджет", предполага Петков.

Други представители на сектора обаче по-рано този месец споделиха пред Агри.БГ, че продължават да са притеснени, че парите от програмата ще бъдат пренасочени към зърнопроизводство.

Същевременно, междинен отчет за приема по схемата показа, че голяма част от заявените дотук проекти, на обща стойност 10,5 млн. лв., са за техника срещу слана и градушки. Те обаче идват именно от производители на плодове и зеленчуци, смята Петков.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бум на проектите за борба с градушка и слана

ДФЗ отваря прием за инвестиции в „Плодове и зеленчуци“ за 18,6 млн. лв.

Обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци тръгва следващия месец