Обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци тръгва през март. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева при откриването на международната изложба "Агра 2020" в Пловдив.

След проверките: Очаквайте по-високи ставки за обвързаната подкрепа

Обвързаното подпомагане означава част от директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) за някои чувствителни сектори да се изплаща след доказване на произведено количество продукция или на глава животно. Този механизъм се прилага доброволно от страните членки на ЕС.

У нас се изплаща обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, млекодайни и месодайни крави, овце и кози майки.

Тази година се очаква ставките по обвързаната подкрепа за сектор "Плодове и зеленчуци" да бъдат по високи.  Увеличението на субсидията ще бъде в резултат от масираните проверки на място от държавните контролни органи, които се наложиха поради установените злоупотреби със субсидии в този бранш. Нарушителите от своя страна ще бъдат лишени от подпомагане.

При 20% от проверените след сигналите за злоупотреби площи се е оказало, че има разминаване в реалните и заявените добиви. Много по-големи са некоркетностите при отглеждането на зеленчуци, отколкото при отглеждането на плодове.

Изложението Агра е най-големият на Балканите форум за аграрен бизнес, вино, храни. То отвори врати днес и ще продължи до 23 февруари. Агри.БГ традиционно е медиен партньор на авторитентото изложение.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Десислава Танева: Отваряме мярка 6.3 през март

Фермери: Хвърлят ни прах в очите с помощта за плодове и зеленчуци

Решено е: Затягат проверките заради „фалшиви” площи