През 2021 г. се очаква у нас да заработи взаимоспомагателен компенсационен фонд, по който ще се подпомагат ощетените от природни бедствия земеделски стопани чрез средства от ПРСР по мярка „Управление на риска”. Участието на производителите е на доброволен принцип, съобщи в Добрич заместник-министърът на земеделието Вергиния Кръстева:

Без пари за пропаднали площи при отказ от участие в компенсационния фонд

Изпълнителната агенция за борба с градушките е изградила седми радар около град Шумен. До момента защитата с ракетен способ е в рамките на една трета от територията на цялата страна. Новият радар ще заработи през пролетта на тази година и ще даде възможност за включване на самолетен способ и защита на цялата територия на страната. 

Плановете на МЗХГ са през 2021 г. взаимоспомагателният компенсационен фонд да започне да работи.Така всеки стопанин, който има нужда от защита от градушка, ще може да се включи чрез съответните вноски и да получи обезщетение при нужда, допълни още Вергиния Кръстева.

"В момента правим разчети какви ще бъдат вноските. Очертава се диференцирано заплащане за зърнени култури и за плодове и зеленчуци", уточни Кръстева.

Всичко това подлежи на дискусии, когато МЗХГ е готово с вариантите. През настоящата година ще има частична възможност за пробването на самолетния способ, за да се видят резултатите и дали наистина се получава търсеният ефект. 

Новата ОСП е насочена изключително в посока климат и опазване на околната среда, затова Фондът за управление на риска е с повишен ресурс, уточни още зам.-министър Кръстева.