Овен, който струва над 400 000 евро! Най-скъпият екземпляр в света бе продаден преди дни на търг в Глазгоу, Шотландия. Чукът удари трети път за купувач, който ще извади от джоба си 368 000 паунда (410 000 евро), пише Agrointel.ro.

Овчарите понякога сами съсипват пазара

Животното е от порода Тексел, която носи името на едноименен остров в Холандия.

Овенът, който бе продаден за внушителната сума, е на 6 месеца. Казва се Дабъл Даймънд. Купувачът му е консорциум от трима фермери, които се надяват да изплатят инвестицията си чрез подобряване на своите месодайни породи овце.

Стартовата цена на търга бе само 10 000 лири. Размерът й обаче започна бързо да расте, тъй като наддаващите бяха силно амбицирани да станат новият собственик на животното, съобщава romaniatv.net. Накрая световният рекорд от 2009 г. за най-скъп овен падна, при това с огромна разлика.

Овцете от порода Тексел идват от малък холандски остров. Те често се продават на търгове за 5-цифрени суми, съобщават от Texel Sheep Society. Тази порода се отглежда и в Румъния. На местния пазар може да се открият екземпляри на цена между 800-1000 евро за овен и 300-400 евро за овца.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои животновъди са с най-голям шанс за субсидии по подмярка 5.2?

Текат проверки на развъдните асоциации

Овце порода Тексел