Нова релаксираща практика набира все по-голяма популярност в Германия. Тя стана повод за бурни реакции от страна на животновъди. Причината е, че практикуващи йога решиха, че могат без проблем да използват пасищата с крави за своите асани, информира Agrarheute.

Бъдещето има нужда от крави със специална дресировка

Еуфорията на практикуващите противостои на опасенията на фермери, които определят новата мода като опасна и за хора, и за животни.

От известно време край мелница в Халвер се организира клас по йога в присъствието на пасящи крави. Йогите правят слънчеви поздрави и „гледащо към земята куче“, заобиколени от селскостопанските животни. Целта е да се възползват от спокойствието на полето и кравите, което оказва релаксиращ ефект. По време на часовете служител от мелницата се грижи хората и животните да се чувстват комфортно.

Кой носи отговорност, ако се случи инцидент по време на йога с крави?

Според фермери е подвеждащо кравите да се представят като мили, сладки и отпускащи. Това невинаги е така. "Не искам да си представям какво ще се случи, когато хората излязат на алпийските пасища с идеята да развият йога постелката си до кравите и започнат да правят различни пози", казва животновъд.

Какво ще се случи, ако някой направи поза "Поздрав към слънцето" и едрият добитък мине през него, защото се чувства нападнат или изненадан? Тогава кой ще носи вината? 

Има фермери, които мислят другояче

В Германия има животновъди, които поддържат новата мода. Те предлагат услугата срещу заплащане. Определили са специална зона за йога, която гарантира защита. На мнение са, че земеделците може да привлекат успешно градския човек в селските райони, предлагайки му спокойствие и възможност да се отпусне.

И мнението на ветеринарите

Д-р Улрике Сорге е ветеринарен лекар, който смята, че практикуването на йога на пасището край кравите може да има злополучен край. "Когато имате работа с големи животни като говеда, винаги трябва да бъдете внимателни и да реагирате бързо, ако се наложи. Дори най-скъпата крава може да се уплаши и да затича около вас", казва експертът и допълва, че подобни практики трябва да бъдат отхвърлени категорично в името на здравето и на хора, и на крави.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдигат модерна овцеферма в община Тервел

Фермер: Пасищното месодайно животновъдство е запълнена ниша

Животновъдните изложения се завръщат