Козите не бива да се асоциират само с мляко, сирене или месо, но и със сапун с добавена стойност. За това, как може да получите допълнителен доход от неголяма козя ферма, разказва специализираното издание Agriculture.

Зелено сирене - хит на нов пазар

Семейство Джеймс и Ейлин Рей многократно били предупреждавани да не започват да се занимават с козевъдство. За щастие, те не послушват съветите на „познавачите“.

На практика всеки ни казваше, че не е за нас да гледаме животни, те се разболявали, дори умирали, спомня си Джеймс.

Двойката се размечтава за селската идилия преди 9 години, докато още работи в Ню Йорк. Джеймс бил финансист, а Ейлин – дизайнер на дрехи. Въодушевени от екологични идеи обаче, те се насочват към устойчив начин на живот, посветен на земеделието. Първите си стъпки в новата професия правят като доброволци в неголеми местни ферми.

Не след дълго двойката решават да започнат бизнес с отглеждане на крави и да произвеждат сирене. Пасището им обаче е твърде каменисто и изключително неудачно за крави. Така решават да стартират с кози.

Два месеца след като новоизпечените фермери се сдобиват с четири млечни кози, на гости им идва бабата на Ейлин. Това гостуване променя кардинално плановете на младите.

Бабата имала проблем със сухата кожа на ръцете. Лекар й предписал лечение със стероиден крем, но тя настоявала да използва старите изпитани народни лекове. Веднъж казала, че иска да пробва да си излекува ръцете със сапун от козе мляко, тъй като била чувала, че има чудодейни свойства. Поради това младото фермерско семейство решило да направи една партида сапун от козе мляко с кокос, зехтин и етерични масла.

След като бабата излекувала кожата си, невероятната й история направила впечатление на приятелите и познатите на Джеймс и Ейлин. Двойката до този момент въобще не се била замисляла да произвежда нещо друго извън традиционните продукти от козе мляко. Когато компанията, в която работи Джеймс, затворила, семейството трябвало да намери начин да се препитава. Така започнало производството на кози сапун.

Днес Джеймс и Ейлин правят серия от 16 авторски сапуна и разнообразни козметични средства за грижа за кожата. Във фермата им работят 8 души. Джеймс е ръководител на бизнес делата, а Ейлин се занимава с брандинга, маркетинга и разработката на продуктите.

кози

Сапунът се произвежда по следния начин. Всичко започва с основа от зехтин и кокосово масло. Етеричните масла и другите съставки се добавят бавно и всичко внимателно се смесва. В отделен съд се поставят замразени кубчета козе мляко и луга. Накрая млечният разтвор и маслената основа се смесват на висока скорост, което провокира реакция. Сместа се превръща в гъста паста. След като се разлее във форми с височина 40,5 см, пастата престоява две денонощия на място с температура около 49 градуса. Накрая се получава прозрачен гел, който се охлажда. Готово, пред вас има вече гигантско парче сапун!

кози

Джеймс и Ейлин имат две деца – 3-годишната Сесилия и 6-годишния Джордж. Сега те са в активен процес на овладяване на фермерската професия. Учат се да гледат кокошки.

"От гледна точка на бизнеса това, което постигнахме, се отличава съществено от това, което имахме намерение да правим. Но от гледна точка на живота това е най-доброто нещо, което ни се случи", признава Джеймс.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Млечният сектор продава за почти 1 млрд. лв. на година

Братя близнаци създадоха ново сирене

Семейство козевъди не иска да робува на 65 ст./л изкупна цена на млякото