Специалисти от IBM в Индия имат намерение да стартират когнитивна технология Watson в селското стопанство. Тя представлява изкуствен интелект ново поколение, способен да определя потенциалната продуктивност на полето, а също така ще помага в борбата с вредителите по културите.

Този робот ще ви каже каква реколта очаквате

Новата система предполага използването на няколко стратегически разположени датчици и данни от дистанционно сондиране от спътници – идеята е с тази информация да се определя състоянието на почвата, нивото на влажността, метеорологичните данни и възприемчивостта към вредители.

Сензорното покритие на фермите излиза доста скъпо и е сложно за управление. В същото време информацията, получавана от неголям брой локални сензори и спътникови данни, може да бъде обединена посредством когнитивните технологии – процес, наричан когнитивно сливане, обяснява Срирам Рагаван, директор на индийската изследователска лаборатория.

Цената е определяща в Индия, където фермите традиционно са малки и се среща рядко организирано земеделие върху големи площи.

В качеството на потенциален пазар компанията IBM е насочила вниманието си към едрите фермерски стопанства и финансови учреждения.

Аграрният бизнес е способен да инвестира в технологии и проявява интерес към повишената производителност дори в случаи, когато фермата се управлява от един човек. Друга сфера на интерес са финансовите учреждения. Ние забелязахме много проблеми в селскостопанското застраховане и кредитиране, казва Рагаван.



По думите му, въпреки наличието на редица проблеми от нетехнологичен характер, използването на съвременни технологии ще помогне на финансовите учреждения в тяхната дейност. Така предоставянето на финансови продукти вече може да се базира не само на кредитната история на фермера, но и на данните за състоянието на селскостопанската материална база. Подобна стратегия ще повиши информираността относно рисковете.

Технологията Watson може да е в помощ на фермерите и като средство за определяне на заразените в ранен стадий с паразити полета, както и за разработването на мрежа от хранилища за зърно.

Изследователската лаборатория на IBM е фокусирала усилията си върху финансовия сектор и сферата на образованието в Индия. Тя може да се похвали с редица патенти през 2016 г. – 658 от общо 8088, принадлежащи на всички клонове на компанията.