За петък е планиран нов национален фермерски протест. Към момента има посочени над 250 точки, където ще се проведат демонстрациите. 

Ден 3-ти: Продължителността на протестите се увеличава с 1 час


Общонационалната фермерска стачка изведе фермерите на улицата за първи път на 24 януари. Повече от 50 000 фермери протестираха на близо 300 места в цялата страна, а над 30 000 трактора излязоха на улицата. Числата са впечатляващи, но също така ясно показват колко разочарована е полската провинция, съобщава farmer.pl.

Първото искане, за което фермерите говорят, е да се блокира притока на селскостопански продукти от Украйна, които дестабилизират не само полския, но и европейския селскостопански пазар. 

Второто се отнася до промените в Зелената сделка и общоприетата политика на Европейския съюз в областта на климата. За първи път фермерите протестират не само срещу решения на национално ниво, но отиват още по-далеч и се опитват да окажат натиск върху Европейската комисия. 

Европейският парламент подкрепи либерализацията на Закона за генното инженерство

 

Освен това земеделските стопани в Полша искат да се спре прекомерната бюрокрация. Те настояват също така за възстановяване на лицензите за украинските превозвачи, както и за осигуряване на помощ за суша за ферми за 2022 и 2023 г. Освен това искат спешно да започне работа за стартиране на т.нар военна помощ – това е подкрепа за фермери, изложени на риск от загуба на финансова ликвидност поради войната в Украйна. 

Организаторите единодушно се дистанцират от всички синдикални и партийни структури и подчертават, че са уморени от тяхната некомпетентност и действие само за собствените си интереси.

Те отправиха призив в социалните мрежи, в който подчертаха, че протестът е мирен, организиран е отдолу нагоре от фермери и е 100% неполитически.