Европейският парламент гласува в подкрепа на либерализация на Закона за генното инженерство в Европейския съюз. Според волята на парламентаристите растенията, отглеждани с помощта на нови геномни техники (НГТ), като генетичните ножици CRISPR-Cas, трябва да бъдат освободени от строгите изисквания на законодателството на Евросъюза за генното инженерство.

В четвъртък стават ясни ставките за обвързаната подкрепа за животни, плащането е в петък

 

Това обаче трябва да се прилага само ако се установи, че растенията, получени с нови геномни техники, са еквивалентни на техните естествено срещащи се роднини, т.е. не съдържат чужди гени. 

Целта на предложението е да се увеличи устойчивостта и издръжливостта на хранителната система чрез разработване на подобрени сортове растения, които са устойчиви на климата и вредителите и осигуряват по-богати реколти или се нуждаят от по-малко торове и пестициди, се казва в официално съобщение на Комисията. 

След гласуването Европейският парламент вече е готов да започне преговори с държавите членки, за да реши окончателната форма на закона. Очаква се обаче тези преговори да продължат след изборите за Европейски парламент, като бъде избрана следващата Комисия, като гласуваният в сряда мандат е само формален.

Решението беше взето с мнозинство от 307 гласа „за“, 263 „против“ и 41 „въздържал се“. На практика това означава, че само 3 гласа не са достигнали, за да бъде отхвърлен проекта, тъй като гласувалите „против“ и въздържалите са общо 304. 


През юли 2023 г. Европейската комисия предложи нов „регламент за растенията, произведени с помощта на нови геномни техники“. Предложението би позволило по-лесно одобрение на НГТ култури от категория 1, които се считат за еквивалентни на конвенционалните култури. За да получите тези растения, не можете да се използва чужд генетичен материал от вид, който не може естествено да се кръстосва с вида, който трябва да бъде модифициран. 

Другите НГТ култури (Категория 2) трябва да продължат да отговарят на строги изисквания, еквивалентни на настоящото законодателство за генно модифицирани култури и двете категории все още ще бъдат забранени в биологичното земеделие. За да се осигури прозрачност, членовете на Европарламента са съгласни пакетите с НГТ семена да бъдат етикетирани като такива и списъкът на всички растения НГТ 1 трябва да бъде публикуван онлайн.

Европейският парламент обаче изисква етикетиране само за културите от категория 2

Изискванията на Европейския парламент относно патентната свобода са много изчерпателни – евродепутатите призовават за пълна забрана на патентите върху всякакви растения, получени с нови геномни техники, всеки растителен материал и неговите части, както и върху генетичната информация и характеристиките на процеса, съдържащи се в тях. Целта е да се избегнат правна несигурност, увеличени разходи и нови зависимости за фермерите и животновъдите.

Освен това до юни 2025 г. ще бъде представен доклад за въздействието на патентите върху достъпа на животновъдите и фермерите до разнообразие от растителен репродуктивен материал. 

Държавите членки все още не са взели позиция по генното инженерство на растенията, след гласуването в Европейския парламент може да започне тристранна среща по проекторегламента, т.е. преговори между държавите членки, Европейския парламент и Европейската комисия. Държавите членки все още не са постигнали съгласие относно позицията си в Съвета. След гласуването докладчикът на Парламента, шведският евродепутат от групата на ЕНП, Джесика Полфярд, изрази надежда, че държавите членки скоро ще установят своята позиция, така че новите правила да могат да бъдат приети преди европейските избори през юни.