От Нова година Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) започва да разработва регистър на некоректните изкупвачи и преработватели на мляко, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

“Регистърът ще бъде публичен и достъпен за всеки един животновъд от цялата страна, както и за медиите, търговските вериги и държавата”, обясни Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.

По думите му от Януари 2023 г. ще започне добавянето на информация само за изкупвачи на овче и козе мляко, но впоследствие, ако има интерес от другите животновъди, регистърът ще се разшири и с търговци на краве мляко.

“Така всеки един овцевъд и козевъд в страната преди да започне да дава млякото следващата година, ще може да провери този регистър. Това ще бъде браншови регистър с достъп до всички! Хубаво е да се знае от кого се купува млякото и дали съответния търговец е коректен или не”, категоричен е Караколев.

В създаването на регистъра ще участват фермери от цялата страна, които при желание могат да подават информация относно това дали дадена мандра е коректна или не.

Асоциацията успя да обедини над 400 души в групи и организации на производители в 8 области в страната.

“В кампания събирахме около 20 тона мляко през 2022 г. Надявам се през 2023 г. да се присъединят още животновъди. Влизайки в една такава организация, това трябва да означава за фермерите, че те ще вземат между 10 и 20% над индивидуалната цена на млякото, която са получавали до момента.

За изминалото лято, ако масовата цена беше в рамките на 1,70-1,80 лева за литър овче мляко, ние като група получихме 1,90 лева за литър и тази тенденция ще се запази и през 2023 г.”, заключи Симеон Караколев.