Родното селско стопанство има възможност да изхрани нашето население с всичко – месо, мляко, яйца, мед, плодове и зеленчуци, но в момента осигурява едва 25-30% от храната ни”, коментира животновъд по повод последните икономически изследвания, показващи, че млякото у нас поскъпва, но и върви към дефицит.

Какво ни казахте: Разходите растат, а ставките не мърдат

Обикновено, когато нещо на пазара намалее като количества, цената му се вдига, а това привлича повече нови участници в него. Статистиката обаче не предвижда повече животни и животновъди, макар че отчита възходящ тренд в цените на млякото.

„В момента цената е 1 лв., без ДДС за литър краве мляко. Овчето достигна тази година рекорд – 2 лв. без ДДС. Цената е добра, защо спада производството на мляко у нас?, реторично пита животновъдът. 

За 0,82 лв. изкупна цена пише друг читател от Ямболско, като уточнява, че сумата е скочила с 15 стотинки, но фуражите, горивата, осигуровките и електроенергия са поскъпнали с много повече, така че производителите пак са на загуба. 

Друг дава пример с Германия, където по думите му при еднакви разходи за животновъдите цената на млякото била двойно повече от тази у нас. „На фона на това сриване ни забраниха да гледаме крави над 10 години, които са с най-много мляко”, оплаква се трети коментиращ.

Според споделилите мнение фермери министерството трябва да направи сериозен анализ, да се определят приоритетите и да се промени начина на подпомагане, иначе производството на краве мляко ще продължи да спада. Има, разбира се, и оптимисти за пазара у нас.

Няма в момента цена на краве мляко под 0,90 лв. без ДДС за литър. Стига да е качествено, да е фермерско, да не е сборно от дребни ферми и да е поне над 300 литра за деня. Аз продавам всеки ден около 680-720 литра с отлично качество, като моята мандра го купува от 1 юни 2022 г. на цена 1 лв. без ДДС. Мога да ви изпратя/покажа фактури” заявява производител, който е убеден, че изкупната цена на млякото ще продължава да се качва.