Всяко закъснение на плащанията се отразява зле на българските земеделски производители. В момента обаче се появи нотка оптимизъм във връзка с дъждовете, тъй като сушата е голям проблем и в земята нямаше никаква влага. Само след месец житата ще започнат да зреят, идва нова кампания по прибиране на реколтата. Така коментира моментната картина в родното земеделие бившият земеделски министър Нихат Кабил. 

Иван Иванов: Ако до петък приемем промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, кампанията ще стартира

 

„В исторически план са преодолявани и наваксвани доста по-големи закъснения на кампании. Мисля, че при една добра организация и точно разпределение на отговорностите и графиците, ще се навакса закъснението. Това най-малкото ще доведе до успокоение сред производителите“, напомни бившият министър. 

Той коментира за Агри.БГ и личното си разбиране за министерския пост, на който от понеделник отново има нов човек. 
„Много хора си мислят, че един министър е като Дядо Боже на българското земеделие. Не е така – министърът е само един човек, той има екип, както и задачи, които трябва да бъдат координирани и конструирани правилно с точното решение, за да вървят заедно напред“, каза Кабил. 

Според него това е работата на един министър в по-кратък период от време, но не иска да влиза в по-дълбоки анализи, когато става дума за по-дълъг времеви хоризонт от дейността на един екип. 

Нихат Кабил: Министърът е успешен, ако има добър екип. Сам човек не е за никъде, колкото и да е опитен. Явно трябва да преминем през времена на смени на земеделските министри. 

Зелена сделка ще бъде една от основните теми, която ще се начертае цялостно в европейски аспект след изборите. На дневен ред отново ще бъдат общият пазар, Общата селскостопанска политика, цялостната рамка и параметри на европейската земеделска политика. „Очаквам комисията да бъде сформирана в края на годината, за да може от догодина да заработи. До тогава всички проблеми, които изскачат ще се решават в движение“, убеден е Кабил. 

 

Според него дали ще се наложи европейските плащания за земеделие да бъдат делени и със стопаните от Украйна - много зависи от вота на европейския гражданин и каква конфигурация ще се получи в Европейския парламент. „Отсега да се говори е рано, но нещата са 50:50. Може в този период да бъдем с Украйна, може и без нея, но с перманентно удължаван разрешителен режим за вноса на земеделска продукция от там“, сподели още Нихат Кабил. 

Украинският внос затруднява нашите производители, но една адекватна политика в Европа и в нашата страна, може да доведе и до възможни диверсификации на производството, търсене на нови пазари и до по-адекватен начин на реагиране в ситуацията. 

Бившият министър е оптимист и смята, че винаги има шанс родните производителите да се справят с конкуренцията. „Българското земеделие е една от най-устойчивите системи у нас. От началото на демокрацията до ден днешен колко експерименти е преживяло…“, напомни той. 

Колкото до възникването на готовност за нови протести сред земеделската общност, Нихат Кабил смята, че това е решение на браншовите организации. „Ако се формира недоволство във връзка с неадекватни, неправилни и забавени във времето реакции на властта – може да има и протести, това е най-нормалното нещо“, твърди експертът. 

На въпроса, дали България има шанс като други източноевропейски държави (Румъния и Полша) да има еврокомисар по земеделието, Нихат Кабил няма много надежди. 

„Мисля, че България няма шанс да излъчи еврокомисар по земеделието. Това е толкова голяма политика на ЕС, че не знам каква дипломация и ходове може да предприеме страната ни, за да заеме този пост, лично аз съм песимист, това няма да се случи поне в обозрим период от време“, завърши той.