На прага на нова кампания по директни плащания, под натиска на липсващи средства за стопаните и в условията на промени начело на Министерство на земеделието и храните стопаните трудно могат да прогнозират каква ще бъде годината за тях. В търсене на отговори по най-наболелите въпроси пред земеделските стопани Агри.БГ разговаря с бившия министър на земеделието Иван Иванов. 

- Г-н Иванов, как оценявате ситуацията в земеделието. Как ще се отразят промените в Министерството на сектора?

Иван Иванов: Надявам се да се отразят положително. В крайна сметка очакванията са всеки министър да си върши работата, независимо в какво качество е там - дали служебен, дали редовен. Все пак Георги Тахов беше в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), така че най-малкото е запознат с технологията и със сроковете. 

- Очаквате ли работата да тръгне по-лесно с новия служебен министър?

Иван Иванов: Това ще кажат фермерите. Аз се надявам те да имат отворени врати там, но времето ще покаже. Народното събрание този петък ще приключи работата си. Не мога да дам обратна връзка как сме работили, защото Георги Тахов ще застъпи на работа в сряда след неговото заклеване. Разчитам, че неговата експертиза от работата в ДФЗ ще е от полза за фермерите. Знае какви са реалните проблеми, какво се очаква, така че погледите са вперени в него. 

- Според Вас кой ще оглави ДФЗ и какви са очакванията ви?

Иван Иванов: Това е решение на господин Тахов, все пак той ще бъде председател на Уаправителния съвет на ДФЗ. Не мога да прогнозирам. 

- Стопаните са изправени отново през закъснял старт на Кампания 2024. Каква година прогнозирате?

Иван Иванов: В момента се правят промени в Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП), за да могат да се напасне закона към новия Стратегически план, един пропуск, който беше направен от предния служебен кабинет и от сегашния редовен.

И не знам защо в последния момент трябва да се правят тези промени. Ако до края на седмица приемем промените в ЗПЗП на второ четене в зала, кампанията ще тръгне в рамките на нормалното.

- Как ще се реши казуса с т.нар. Украинска помощ? Ще има ли пари за нея? 

Иван Иванов: По отношение на Украинската помощ ние казахме своите забележки още по време на приемането на бюджета, че първо тя е необходима, защото последствията от войната се усещат със същата сила, каквато в нейното начало, но парите не бяха предвидени в бюджета.

Знаете какво направи финансовият министър - той отне средствата, които са финансирани по Втори стълб на Стратегическия план и ги насочи към тази държавна помощ, към тази временна мярка. За съжаление запуши една дупка, но отпуши още една по-голяма. Тази година няма прием по нито една от инвестиционните интервенции. Това ще се отрази изключително негативно на изпълнението на Стратегическия план, защото това са инвестиции на фермерите и това сериозно съфинансиране от 65% беше именно за модернизация на стопанствата и едновременно за тяхната по-голяма конкурентна способност. И общините няма да получат тези средства, които са им гарантирани. 

- Реално се очертават тежки проблеми? 

Иван Иванов: Тежки да, това е в резултат на неразбиране на проблемите в сектора

- Промените в Стратегическия план ще помогнат ли за някакво оптимизиране на ситуацията? 

Иван Иванов: Ние нямаме информация обратно от министерството дали са изпълнени тези решения на Народното събрание, които бяха взети за промени в Стратегическия план. По време на предходния служебен кабинет бяха направени промени, срещу които фермерите остро възнегодуваха. Наложи се Комисията по земеделието, храните и горите, съответно НС, да вземе решение в тази посока, да задължи министъра, вече какво се случи, няма обратна информация. 

- Относно ОСП постоянно се чуват гласове на недоволство и от европейските, и от българските стопани. Накъде според Вас трябва да се върви и какво показва опитът от прилагането й досега?

Иван Иванов: Опитът през последната година показва, че тези искания на фермери, както на  българските, така и в европейските, са основателни, защото в тази ситуация и на война, и на нелоялна конкуренция от трети страни, те са в доста неизгодно положение.

ЕК направи вече отстъпки по отношение на директивата за пестицидите. Вярвам, че ще има още такива отстъпки, защото колкото да сме солидарни с Украйна, тяхната стока, която идва е много по-евтина. Там няма тези екологични изискания, които се налагат тук на нашите фермери.

Така че очаквам ЕК да направи още отстъпки в тая посока. ОСП беше прогнозирана в друга ситуация, а сега тя коренно се промени. И фермерите са прави в това да искат корекция в тежките екологични изисквания. 

- Какъв ще бъде пазарът за земеделски стоки през тази година? Ще има ли още затягане?

Иван Иванов: Ако не се вземат мерки на общоевропейско ниво, стагнацията на пазара и на зърно, и на плодове и зеленчуци, ще продължи и това ще се отрази негативно. Това трябва да бъде част от ОСП, защото тук се вземаха мерки на парче след протести. След това под натиск отвън се отменяха тези мерки, а една колеблива политика изключително много вреди на сектора.