Падането на рентите е сериозен финансов удар за Добричка област. При обработваеми близо 3,5 млн. дка, на практика сериозен паричен поток не влезе в обръщение.

Ще има ли фалити сред земеделските стопани?

„Регионът страда, защото това е чувствителен спад на сумите. На практика 2/3 от рентите паднаха“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Сривът в рентите от 100-120 лв./дка на 30-50 лв./дка е следствие на лошата стопанска година. Жестоката суша срина добивите от основните полски култури.

Най-сериозно беше засегната пшеницата, с която бяха засети 1 млн.300 хил.дка. Добивите от нея бяха най-малко 3 пъти по-ниски в сравнение с обичайните за региона. При среден резултат от малко под 180 кг/дка и инвестиции над 100 лв./дка, се получи сериозен финансов трус в Добричко. 
„Трудно е и за нас, и за доставчиците на семена, горива, препарати за растителна защита и торове. Трудно е и за собствениците на земя. Именно затова натрупаните в момента почвени запаси от влага са изключително важни. Надяваме се на една по-добра година“, заяви още Радостина Жекова. 

От септември 2020 г. до момента измерената влага в 2-метровия почвен слой достига 230-280 литра в Добричка област.

„През последните 3 години не сме имали подобни запаси. Това помогна на пшеницата, която беше засята в сухи условия. Към момента посевите са в добро състояние, има влага“, обобщи още производителката. По думите й пшеницата е в различна фаза от развитието си – има полета с братили пшеници, има и такива, на които предстои. Най-сериозни количества валежи под формата на дъжд и сняг паднаха през януари. 

Почевните запаси от влага са благоприятни и за извеждането на добра сеитба на слънчоглед през пролетта, уточни още Жекова.