Дефицитът на влага е преодолян и есенните култури се развиват добре. Това твърдят от Министерството на земеделието (МЗХГ) в свой доклад.

АГРОПРОГНОЗА

Анализът сочи, че развитието на основни есенни култури, засети в оптималния срок през октомври – най-вече пшеницата, протича при добро съчетание между топлина и влага. В резултат на по-малкото валежи през ноември височината и гъстотата на посевите на места е неравномерна. В по-голямата част от полските райони обаче липсата на валежи е компенсирана през следващите два месеца.

Климатичните аномалии в началото на зимата, като в някои райони температурите достигнаха 18 – 20°С, са удължили вегетацията на зимните житни култури в сравнение с година по-рано. 

В почти всички измервания в страната, валежите в края на 2020 г. са значително повече и превишават с над 50% средните количества валежи.

Най-чувствителна е разликата в районите на Добрич, Сливен, Видин, Плевен, Враца, Разград, Кюстендил.

От земеделското министерство цитират февруарската прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), според която през първото и второто десетдневие на месеца се очаква високо съдържание на влага в горните почвени слоеве. Това ще затрудни някои мероприятия, като подхранване на есенниците с азотни минерални торове и предсеитбените обработки на площите, предвидени за ранни пролетни култури.

Вижте целия анализ ТУК.

Подходящи условия за резитби в лозовите и овощните насаждения и на зимните растителнозащитни пръскания при овошките ще има през повечето дни от първото и третото десетдневие на февруари. 

В своя анализ експертите са използвали месечните бюлетини на НИМХ, както и данни на отдел „Агростатистика“ на и на областните земеделски дирекции. За изготвяне на по-общата рамка за целия географски район са цитирани данни от доклада за януари 2021 г. на JRC MARS.