Лошата стопанска година ще стане причина за фалити на земеделски стопани от Добруджа. Прогнозата беше изречена още преди жътвата на пшеницата от реколта `2020, когато фермерите бяха наясно, че черноземът няма да роди очакваните количества зърно.

Наталия Шукадарова: Основният ни фокус е върху екосхемите в директните плащания

След жестокия срив на добивите не само от пшеница, но и от пролетни култури, картината стана още по-мрачна. 

Финансовите тежести след прибиране на реколтата от зърно от всички полски култури през 2020 г. изглеждат непосилни. За да се справят с плащанията към доставчици на семена, торове, препарати, горива и към собствениците на земя, мнозина земеделски стопани посегнаха към кредити. 

„Инвестираме във всеки декар поне 100 лв. и при големи обеми е невъзможно без кредити. Бизнесът е такъв, че се работи с кредити. Въпросът е, че сега започват да се теглят по една друга причина - да се изплатят наемите. В момента (бел. ред.: декември 2020 г.) се изплащат по 30-40 лв. рента на декар. Пресметнато икономически, производителите са на загуба дори и при тези суми“, обобщи Костадин Костадинов, председател на УС на НАЗ.

Година по-рано, през декември 2019 г., собствениците на земя получиха рента по 100-120 лв./дка. През последното десетилетие Добричка област беше първенец по размера на изплащаните наеми.

По статистически данни рентата в Добруджа беше със 77,6% по-голяма в сравнение със средния размер на рентите в страната. В различните общини на Добричка област собствениците на земя получаваха години наред от 80 до 120-130 лв./дка. Двойно по-ниски бяха сумите в съседните области Варна и Шумен. „Класацията“ водеха областите Добрич, Силистра и Разград. 

В момента картината е коренно различна, особено в Североизточна България. Оказва се, че „първенецът“ тази година ще изплати тройно по-ниски ренти.

Собствениците на земя получиха по 30-40 лв./дка, в много малко стопанства бяха раздадени по 50 лв./дка рента. Сривът е обясним, той е вследствие на жестоката суша и последвалото редуциране на добивите от основните полски култури.

„Не веднъж съм коментирал какви са причините, заради които доскоро се даваха по 100-120 лв./дка рента, не веднъж съм прогнозирал, че този балон ще се пукне. Ето че това се случи. При още една неблагоприятна година нещата ще се променят – дори няма да има кой да обработва земята“, не крие опасенията си Костадин Костадинов.  

Така от борба за земя ситуацията може да се обърне и да се случи нещо нечувано през последните десетилетия - в Добруджа да останат необработваеми площи.

 

Главоломното наддаване през последните години доведе до ренти без икономическа логика, заяви още през лятото Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. В зависимост от договорите, сключени между арендатори и арендодатели, през декември 2020 г. започнаха да се изплащат различни суми.

При фиксирани твърди ренти от 50 лв./дка, те бяха давани – с цената на кредит или бързо продадено зърно. В други договори фигурират клаузи, според които размерът на рентата е 30 % от реализираната продукция. Така при 90 лв. брутен доход на декар една трета отиде за рента. 

През есента на 2020 г. земеделските стопани от Добруджа заложиха новата реколта от пшеница отново в условията на невероятна суша. Надеждите, които стопаните възложиха на едва поникналите растения, са много.

Тя трябва да покрие натрупаните задължения, породени от природното бедствие през предходната година. За съжаление до края на ноември 2020 г. сушата „царува“ в Добруджа и стана причина за неравномерно и късно поникнали посеви. Дали дъждовете през декември ще успеят да помогнат на културата да се възстанови и да преодолее трудностите, неприятелите и капризите на природата, предстои да разберем. 

Факт е обаче, че лошата 2020 г. крие неподозирани „изненади“, последствията от които ще се усещат в годините напред. „Земеделецът обаче знае 2 и 200, преживял е много, натрупал е опит. Ще преодолеем всичко, важното е да сме здрави!“, не крие оптимизма си Радостина Жекова.