Технологичните компании в цял свят са в постоянна надпревара. Един от вълнуващите въпроси в последно време е кой ще успее първи да пусне на пазара робот за събиране на ябълки, информира AgroXXI.

Новият интелигентен помощник на японските фермери

В Нидерландия активно се развива местна разработка. Ян Смитс от Munckhof Fruit Tech Innovators представи прототип на робот берач. Той е вторият по рода си за компанията. Неотдавна бе тестван в нидерландска експериментална ферма.

"На пазара съществуват доста предложения. Ние сме убедени, че ще можем да предложим подобрена версия от техническа гледна точка. За съжаление, до създаването на прототипа и неговата комерсиализация минава доста време. Процесът е свързан с разработване на изкуствен интелект и алгоритми. Роботът може да се появи на пазара на практика до 3-5 години и то при условиее, че има достатъчно финансови средства. Малка компания като нашата не може да се справи сама с разработването, казва Смитс.

Експертите от Munckhof и Организацията на производителите на плодове в Нидерландия (NFO) реализират съвместния си проект под названието “The Next Fruit 4.0”.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Facebook технология бори плевелите на полето

Ферма, в която всички машини John Deere са черни

Строят ферма с роботи и без фермери