Безпилотни летателни апарати и изкуственият интелект навлизат все повече в земеделския сектор, а млади учени от катедра “Телекомуникации” в Русенския университет “Ангел Кънчев” през последните 5 години активно се занимават с изкуствен интелект, компютърно зрение и приложението им в най-различни сфери. 

И на вас ли ви отрязаха главите" по подмярка 4.1.2?

Една от последните разработки, свързана с внедряването на роботи в прецизното земеделие е съвместен проект с Гърция и Кипър, при който младите учени са разработили изцяло автономно решение за ранно откриване на горски пожари чрез дронове. То се базира на двустепенна система, използваща безпилотен летателен апарат с фиксирано крило и мултироторен безпилотен летателен апарат, разказа за Агри.БГ Георги Георгиев, докторант в катедра “Телекомуникации” РУ-Ангел Кънчев.

Първият дрон има бензинов двигател, с вертикално  излитане е и фиксирано крило, който може да лети 10 до 12 часа и да обхожда определена зона, в която има вероятност за възникване на пожар. При засичане на такава вероятност, той изпраща информация към втори дрон, както и към наземната станция, където се съхраняват данните. Чрез тези данни се генерира полетна карта за втория дрон. Той излита до мястото и прави снимки от 10 различни точки. На база и на термална камера, която измерва температурата, както и на камера, която чрез изкуствен интелект разпознава пушекът от изображението, потвърждава дали това, което е засечено от патрулиращия дрон наистина е пожар или не.

Ако се използват данните само от патрулиращия дрон, може да се засече фалшив пожар (например запалено барбекю, нагрят ламаринен покрив и т.н.). И именно, за да се избегне това, се включва вторият дрон, поясни Георги.

Системата за ранно откриване на горски пожари вече е интегрирана и се правят опити в контролирана среда в Природен парк Русенски Лом.

От 10 години в Катедра “Телекомуникации” се занимават с иновативни технологии, включително безпилотни летателни апарати, разказа зам.-ръководителят на катедрата доц. д-р Пламен Захариев.

Безпилотните летателни апарати, разработени от учените в РУ, имат възможността автономно да обикалят различни земеделски масиви, да извършват въздушно наблюдение с обикновени и с оптични камери; камери, които показват NDVI индекса - показател за здравословното състояние на реколтата. С безпилотните летателни апарати се извършват третирания на земеделските култури.

Една от последните разработки е система при която, чрез безпилотни летателни апарати могат да се изстрелват топчета със семена, които да се използват за залесяване на горски масиви, например, обясни Захариев. 

Голяма част от технологиите, които учените разработват, са все още прототипи. Но вече има и системи, които могат да се използват и в практиката - например за откриване на инвазивни видове в растениевъдството или за ранно откриване на горски пожари - която вече е интегрирана в Природен парк Русенски Лом.