Земеделските производители съвсем скоро ще трябва да се приспособят към живот пред дисплей и екрана, вместо на полето. Много от тежките им задачи ще бъдат поети от роботи и изкуствен интелект. Технологиите в селското стопанство бързо коригират недостатъците си и вече в много отношения са далеч по-добри от полевите работници. Поредното доказателство идва от първата напълно автоматизирана ферма в Австралия. Построяването й струва 20 млн. долара, информира ABC News.

Предупреждение: Температури до 40°С, поливайте повече

Фермерство без използване на ръце

Точно по този начин е наричана новата ферма. Тя се изгражда под напътствията на учени от австралийския университет “Чарлз Стърт” и местен изследователски център. Щом бъде завършена, фермата, която се простира върху 1 900 ха, ще служи като демонстрационен център за възможностите на роботите и изкуствения интелект в земеделието.

Сред технологиите виждаме дронове, роботизирани трактори, комбайни и сензори за измерване на въглеродните емисии и други параметри. Изкуствен интелект ще бъде използван за вземане на автоматизирани решения.

Фермерите си тръгват от полето

Фермерството без използване на ръце е много по-близо, отколкото хората осъзнават, казва Ричард Нортън, част от екипа, който стои зад построяването на фермата.

Ричард Нортън: Пълното автоматизиране не е далечна концепция. Няма да се минат много години преди технологията да извади фермерите от полето и да ги потопи в света на роботите, автоматизацията и изкуствения интелект.

Стопанството, което се строи в Австралия, е напълно автоматизирано и готово да оперира на пазара. То функционира и през нощта, когато земеделците спят.

Нов ред в производството на храна

Извън автономността, други иновации проправят пътя към революционизирането на начина, по който хората произвеждат храната си. Имаме вертикални ферми в градовете например. Те може да освободят селските райони, които иначе биха били използвани за земеделие.

В последно време се говори, че роботите и технологиите ще превземат работните места за хора, но изчисления на експерти от Световния икономически форум показват, че автоматизацията ще създаде 97 млн. работни места - повече, отколкото ще бъдат загубени.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

John Deere показа замаха на своята армия от електрически автономни роботи

Как дистанционното наблюдение помага на пчелите?

Роботът Оз върши чудеса в градината