Carbon Robotics е компания, която в началото на август тази година, започна да тества своя нов плевящ робот. Той съчетава в себе си изкуствен интелект и лазерни технологии за унищожаване на плевелите, съобщава agriculture.com.

Как дистанционното наблюдение помага на пчелите?

След среща с фокус група от фермери и обсъждане на разходите им, разбрахме, че автоматизирането на процеса на унищожаване на плевелите се е превърнало в сериозен проблем, разказва основателят и генерален директор на стартъпа Пол Майксел.

Поради това бе взето решение да разработим автономен робот, който използва компютърно зрение за унищожаване на плевели с помощта на мощен лазер, допълва той.

По данни на Carbon Robotics само един робот е способен на плеви до 65 декара на ден, заменяйки няколко бригади от полеви работници. Всеки механизъм тежи около 4500 кг и е с размери на среден трактор, използващ хидравлична дизелова система.

Роботизираните помощници са снабдени с осем 150-ватови лазери с въглероден газ, които са способни да режат метал. Управлението им се осъществява с помощта на технология с компютърно зрение. Тя помага да се идентифицират плевелите и да не бъдат засегнати земеделските култури.

Използваме технология, която е аналогична на онази, която използва Facebook, за да ви покаже, че човекът на вашата снимка е ваш близнак, или която използват автономните автомобили, за да определят местоположението на пешеходците, разяснява Майксел.

Ние просто настроихме изкуствения интелект за плевене, допълва той.

Едно от най-досадните препятствия при разработването на роботизирана техника е било осветлението. Технологията за компютърно зрение, която използват роботите, зависи от стабилните условия на осветеност. Такива трудно се фиксират на фермата в рамките на едно денонощие.

Наложи ни се да разработим наистина мощна осветителна система, която се синхронизира с нашите камери, за да осигури качество на изображението, което ни позволява да работим с висока точност и през деня, и през нощта, казва Миксел.

В Carbon Robotics смятат, че най-голямото преимущество на подхода й при използването на лазерни светодиоди е, че почвата и нейната микробиология остават съвършено непроменени.

Възможността да се откажем от използването на хербициди прави устройството основен кандидат за ферми, желаещи да внедрят методи за регенерация, а също така на пазара за биоземеделие, където производителите имат ограничени ресурси, с помощта на които да се борят с плевелите.

Други преимущества на роботите Carbon са по-ниските общи разходи, тъй като намалява зависимостта от използването на ръчен труд, и повишаването на добивите поради намаляване на влиянието на плевелите.

Според фермера Джеймс Джонсън роботите ще станат все по-търсени, тъй като се справят ефективно с едни от най-важните проблеми в селското стопанство, включително интензивното използване на химични вещества. Освен това те повишават ефективността на производствените процеси.

Тези роботи работят с различни култури, автономни и екологични са, допълва той.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-големите прикачни пръскачки в историята на John Deere

Ферма, в която всички машини John Deere са черни

IT специалисти разработиха система за ранно откриване на пожари с дронове