След като през юни тази година японската компания XAG пусна на пазара безпилотен наземен R150, изцяло електрическият робот беше тестван за пръскане на култури и напояване в овощни градини с ябълки, грозде, диня и цитрусови плодове. Последваха тестове в префектура Ямагата - една от четирите основни производствени зони на първокласния сорт грозде, наречен Shine Muscat. Местните фермери успяха да изпробват фермерския робот XAG R150 в своите лозя. Характерно за него е, че може да пръска насажденията отдолу нагоре, информира Future Farming.

Роботът Оз върши чудеса в градината

Едрото японско грозде Shine Muscat е без семена и се радва на голям интерес на външните пазари. То се експортира в други азиатски страни от 2007 г. Когато обаче Япония заделя 1200 хектара специално за отглеждането на това зелено първокласно грозде, нарастващият недостиг на работна ръка в селските райони се превръща в предизвикателство за задоволяване на търсенето за експорт.

Компанията XAG уверява, че роботът R150, който може да се управлява през смартфон, може прецизно да пръска реколтата и я предпазва от насекоми вредители и болести. С негова помощ може да се реши проблемът с недостига на работна ръка и да се предпази здравето на полевите работници - няма да е нужно постоянно да се навеждат.

Едно от тестовите полета на робота XAG R150 е нива с дини. Там той показва умение да се движи напред и да напоява с помощта на системата JetSprayer. Машината може да се придвижва по предварително изготвен маршрут из фермата и да помага на производителите да пръскат ефикасно културите. По този начин се намалява употребата на пестициди и се пести водат.

Япония планира да увеличи сериозно износа на земеделска продукция. Планът е за достигане на оборот от 2 трилиона йени до 2025 г. и 5 трилиона йени до 2030 г. За целта правителството активно поддържа разработването на смарт технологии, подготвяйки съответното законодателство и регулации.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Facebook технология бори плевелите на полето

Най-големите прикачни пръскачки в историята на John Deere

Строят ферма с роботи и без фермери