Скандалите с горите продължават. Освен темата с незаконната сеч, при текущите проверки в Държавните ловни стопанства се оказва, че незаконно се извършва животновъдна и туристическа дейност в тях. Виждат се изключително скандални неща, заяви директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев в ефира на bTV. 

План ускорява работата на ДФЗ

Той подчерта, че в момента се извършват проверки, които водят до отстраняването на корумпирани директори на стопанства. Такъв е случаят с Държавно ловно стопанство „Искър“ край Самоков, което по думите на Дунчев се управлявало от „външни сили“, а не от назначените лесовъди.
 
В един абсолютно празен договор е допусната външна фирма да е партньор на ловното стопанство в опазването и отглеждането на дивеча“, обясни шефът на Агенцията. Докато ловностопанската дейност си тече, посочената фирма „Био майнинг“, чиято дейност е добив на минерали, на базата на този договор започва да изгражда постройки със съвсем друга функция и за личен интерес.

От изнесената информация става ясно, че това е същата фирма, която незаконно бе хваната да строи в чашката на язовир Искър. Справка в кадастъра пък показва, че това са земеделски площи, заведени като пасища.

Александър Дунчев: Частната страна е изградила хотели, хамбари и свинарници абсолютно незаконно.

По думите му тези постройки са изникнали през последните 1-2 години чрез натиск от местната власт в интерес на частни бизнеси. Излиза също, че сградите са построени без нито един лев - няма ги никъде в документацията. Новият директор на стопанството вече е спрял строителството в него, а според Дунчев вдигнатите постройки най-вероятно ще бъдат съборени, щом не разполагат с разрешително за строеж.

Той изрази мнение, че масово горите се управляват от хора без образование и опит. В тази връзка ще бъде създаден Надзорен съвет към Агенцията по горите и ще се предложат законодателни промени, за да се гарантира, че изборът на директори в горските стопанства ще става с конкурс. Очаква се в най-скоро време да заработи и приложение за гражданите, в което всеки ще може да изпраща сигнали до Агенцията по горите, когато стане свидетел на някакво нарушение или има информация за корупция.