Сезонът на сицилианските дини и пъпеши тръгна бавно и не приключи по най-добрия начин за фермерите. Заради времето през пролетта, характеризиращо се с ниски температури и дъжд, производството закъсня с над 20 дни, пише FreshPlaza.

Фермерите получават 2,1 млн. лева за природни бедствия през 2019 г.

Сезонът на малките дини започна през май тази година. Производството бе отлично, въпреки закъснението от 20 дни заради лошото време.

Цените стартираха от 70-80 цента/кг, но паднаха наполовина само след 15 дни, тъй като застудя и търсенето отслабна, казва Енцо Рамета, производител на дини и пъпеши от източната част на Сицилия.

Кампанията приключи през юни и не донесе жадуваното удовлетворение, допълва фермерът.

Същевременно кампанията на дините започна в средата на юни с доста ниски добиви. Успяхме да попълним липсите на пазара от 15 юли нататък. Колкото до цените, те стартираха от 50-60 цента/кг през юни до 30-40 цента/кг в средата на юли, казва още Рамета.

Тази цена се запази чак до средата на август, когато свръхпроизводството ги свали до 20-25 цента/кг. От септември дините се продават по 20 цента/кг. Сезонът ще продължи в същия дух, въпреки че нивото на захар в плодовете е изключително високо.

Сходна бе кампанията и при жълтия канарски пъпеш.

Сезонът започна в началото на юни с ниски добиви, но поне цените бяха по-добри – 70-80 цента/кг. След само две седмици обаче продукцията поевтиня, казва фермерът от Сицилия.

Излишъкът на плодове на пазара логично доведе до ново поевтиняване. Така от средата на август пъпешите се продават за 20-25 цента/кг.