Трудна година за зеленчукопроизводителите, които отглеждат домати, показват последните оперативни данни на земеделското министерство.

Неприятел разнася опасен вирус по зеленчуковите култури

Прибраната досега реколта е 24 325 тона или малко над половината от отчетената по същото време на миналата година. Площите, засадени с домати тази пролет, са били 34 334 декара, като има намаление на годишна база с 12%.

Прибирането на реколтата изостава с 23%, а средният добив от 1 334 кг/декар е с близо 30% по-слаб от миналогодишния. На места стопани обясняват влошените резултати с некачествен посевен материал, засушаването в някои региони и липсата на достъпни услуги за напояване.

„Последните оперативни данни сочат повишение на средните добиви от декар спрямо година по-рано при повечето наблюдавани пролетни култури. Изключение правят картофите, доматите, силажната царевица и тютюните тип „Ориенталски“ и „Вирджиния“, коментират експертите. 

Те допълват, че производството на пипер, силажна царевица, соя и леща е с между 3% и 70,2% под нивата отпреди една година. Причините за това са намаление на реколтираните площи или на средния добив.

Продукцията от овес, фасул и градински грах надхвърля миналогодишната два-три пъти, а тази от сорго – 37 пъти. Това се дължи донякъде на по-бързия темп на прибиране на реколтата тази година. В същото време засадените площи с фасул и градински грах са по-малко. 

Експертите отчитат чувствително увеличение на прибраните до момента количества дини, пъпеши и тютюн „Вирджиния“ – с между 28,3% и 92,9%. По-добра е реколтата и от картофи, пролетен ечемик, фуражен грах и тютюни тип „Ориенталски“ и „Бърлей“.