Основният индекс за бизнес климата в индустрията за земеделска техника в Европа продължава да пада рязко, след като навлезе в негативна територия миналия месец за първи път от пандемията от коронавирус. През август индексът се срина от -7 до -22 пункта при скала от -100 до +100. Това е най-резкият спад в историята на проучването, водено от CEMA - Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника.

CEMA: Бизнес климатът на пазара на машини е в рецесия

След като натрупаните поръчки достигнаха своя връх в началото на годината, обемът им отбеляза многократно значително намаление и сега съответства на производствен период от 4,4 месеца, което все още е високо, но значително по-ниско, отколкото в по всяко време през последните две години.

За всеки втори производител на земеделска техника оборотът от намаляването на натрупаните поръчки все още осигурява стагниращ или дори нарастващ оборот за текущата година.

Около 60% от компаниите очакват по-нататъшен спад на новите поръчки. Още по-влошено е доверието, като вече няма нито един европейски пазар, за който мнозинството от участниците в проучването имат положителни очаквания за оборота.

Предлагането от страна на производителите продължава да намалява и се натрупва несигурност.  



ВИЖТЕ ОЩЕ:

CEMA: Бизнес климатът продължава да се влошава

СЕМА: Оптимизмът сред производителите на агромашини продължава да се топи

По жътва с децата: Практични съвети за безопасност