Основният бизнес индекс, отразяващ състоянието на пазара на земеделска техника в Европа, напълно изостави възходящия си ход. Низходящата тенденция продължава след резкия спад, регистриран след началото на военните действия в Украйна. В момента показателят едва се задържа на позитивно ниво. През май той спадна от 16 до 11 пункта при скала от +100 до -100, информира CEMA.

CEMA: Увереността на пазара на земеделска техника спадна

През последните месеци натрупаните поръчки достигнаха своя пик. Сега обемът им е значително намален и съответства на производствен период от 5,5 месеца, което все още е доста високо ниво в исторически план. То обаче е сериозно по-ниско спрямо година по-рано.

В момента предлагането на земеделски машини е облекчено, но на пазара се долавя несигурност. В доклада на CEMA виждаме, че представителите на бранша допълнително са занижили очакванията си за бъдещето. Въпреки че все още има умерено мнозинство от представители на компании с положителни очаквания за оборота от някои големи пазари като Франция и Германия, доверието на практика се е сринало по отношение на пазарите на Италия, Испания и Полша.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

CEMA: Растат продажбите на трактори от по-високия клас

Възходът на пазара на агромашини спря

CEMA: Продължава възходящата тенденция на пазара на агротехника