Основният индекс за бизнес климата на пазара на земеделска техника в Европа допълнително се влоши. В момента той е на най-ниското си ниво от пандемията от коронавирус насам. През юни индексът вече е 1 пункт при скала от -100 до +100, информира Европейската асоциация на производителите на селскостопански машини (CEMA). 

Летящите трактори - бъдещето на селското стопанство

Въпреки подобряването на ситуацията при предлагането, несигурността на пазара се увеличава. Намалява нивото на доверие. Наред с влошаването на оценките за текущия бизнес, представителите на индустрията допълнително занижиха очакванията си за бъдещето. 

На този етап климатът за оборудване за прибиране на реколтата и животновъдство е все още на положително ниво, но не така стоят нещата за тракторите и оборудването за обработване. Наред с други машини, те са в отрицателен тренд. 

Все още има умерено мнозинство от представители на компании с положителни очаквания за оборота за някои големи пазари като Франция и Германия. Доверието обаче е изчезнало за пазарите на Италия и Полша.

За 2023 г. като цяло участниците в проучването на CEMA все още очакват средно леко увеличение на оборота за тяхната компания поради високия оборот в началото на годината в резултат на намаляването на натрупаните поръчки на производителите.
 

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

СЕМА: Оптимизмът сред производителите на агромашини продължава да се топи

CEMA: Увереността на пазара на земеделска техника спадна

5 съвета за избягване на инциденти с тороразпръсквачка