Германското правителство обеща пакет от спешни мерки за най-малко100 милиона евро, които да подпомогнат млекопроизводителите в страната, блъснати от срива в цените на млякото, съобщават световните медии.
 
Кристиан Шмид, министър на земеделието и храните на Германия, заяви на среща за кризата в сектор Мляко, че помощта ще включва както заеми, така и данъчни облекчения.
 
"Вярвам всички са съгласни, че от една страна, ние се нуждаем от структурни подобрения, а от друга, че трябва да се осигури краткосрочна помощ на земеделските производители, за да се справят с кризата", обясни министъра. 
 
"Немското правителство ще предостави на земеделските производители субсидия от най-малко 100 милиона евро. В момента се водят преговори с министъра на финансите и Европа, за да се разбере точната сума, която можем да предоставим на сектора“.
 
Германия е най-големият производител на мляко в ЕС, благодарение на своите 73,300 млечните ферми, произвежда около 32 милиона тона мляко за 2014 г., или около 1/5 от цялото количество мляко произведено в Европейския съюз. В резултат на това страната е силно засегната от спада на цената на млякото, която падна с повече от 41 евро цента за килограм през 2013 г. до около 24 евро цента, което е и цената за килограм мляко днес, обясниха от Министерство на земеделието и храните на Германия.
 
"През последните три години, Европа е произвела 13 млн. тона повече мляко, отколкото може да консумира. Този излишък отива директно в Чужбина, тъй като търсенето в Европа е в застой в момента. Това е проблемът", каза Ромуалд Шабер, председател на Европейския млечен борд. Според Шабер мерките, предприети от Германия и ЕС няма да имат благоприятно влияние. 
 
"Според мен тази помощ, която ще бъде отпусната, ще направи нещата по-лоши, ако идеята е да насърчава земеделските производители да произвеждат повече мляко. Моята гледна точка е, че тази сума трябва да бъде използвана, за да се осигурят стимули за земеделските производители да произвеждат по-малко мляко.“