Защо земеделците са виновни до доказване на противното? В правото е обратното. Защо сме виновни, ако някой е запалил нещо и то се е разпространило в наш блок?”, пише читател на Агри.БГ по повод проблемните ситуации, в които изпадат земеделците, когато площите им биват засегнати от пожар.

Деян Стратев: Винаги поне няколко животни не са налични във фермата спрямо справката от ВетИС

Коментарът е относно разясненията от директора на дирекция “Директни плащания” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) Аделина Стоянова за това как фермерите да избегнат санкции в такива случаи.

От обяснението става ясно, че за целта е нужно да се оттегли частично или напълно интервенцията, ако е заявена. „Най-трудно се доказват пожарите. В хипотеза, в която не можете да си осигурите документ или документът не дава достатъчно яснота за форсмажор, можете в момента, в който системата за мониторинг на площите светне в червено - да направите частично оттегляне само на опожарената площ.”, поясни експертът.

Оправете си нормативната база. Ние няма как да задължим пожарната да докаже къде е източникът на пожара. В момента се подава жалба до полицията, тече разследване, евентуално някаква експертиза и това привършва след 2-3 години. Дотогава ние ще сме глобени и глобите удържани, писмата влезли в сила и т.н.

Колко от земеделците биха си потърсили правата в съда и то след 3 години?! Променете наредбата, защото надали някой пали умишлено стърнища още, но заради глупавите текстове нас ни глобяват”, призовава друг земеделец.

Темата е чувствителна и усещането за несправедливост у стопаните е осезаемо. Наскоро от министерството подробно обясниха нормативната база, засягаща пожарите. Изводът беше, че законодателят е вменил отговорността изцяло на общинските администрации. На практика фермерите се чувстват заключени между институциите – Община, Пожарна, МЗХ, ДФ”Земеделие”…

Виновни сме, че не подаваме колективни искове, а всеки казва „не ми се занимава” или „ще дам няколко стотака, за да ме оставят намира”, песимистично заключава коментиращ. Друг призовава: „Кажете на хората, които имат проблеми с това и след мониторинга, какви ще са санкциите?”.