Пчелари от Варненско отново поставят на дневен ред проблемите в сектора и твърдят, че ако Министерството на земеделието не въведе реформи в най-скоро време, ще се вдигнат на национален протест, съобщават от БНТ.

Осигуровки блокират достъпа на пчелари до субсидии

Производители на мед от неправителствената организация „Български свободни пчелари“ поставят своите искания за промени в сектора.

„Защо се извършва субсидиране на сектор „Пчеларство“, при което всъщност парите не стигат до пчеларите? Субсидират се т.нар. майкопроизводители, които нямат нищо общо с българска медоносна пчела, кошеропроизводителите, фармацевтичните компании, организации, които рекламират чужд мед в България,“ твърди председателят на организацията Ясен Янев.

Друго тяхно искане е за субсидия за пчелно семейство от 100 до 200 лв. в зависимост от района. Пчеларите настояват също да бъдат забранени вносът на мед и медни продукти извън страни от ЕС, контактните пестициди, продажбата на мед на нерегламентирани места.

Пчелар: „Защо сме длъжни по закон да си продаваме продукцията на преработвателите и то на цени, определени от тях? Нямам сметка да продавам на тях.“

Проблемът с ниските изкупни цени продължава да тревочи производителите на мед у нас.

„Килограм необработен мед на буркан по Наредба 26 в момента го търгувам за минимум 8 лв. в зависимост от меда. А цените, които преработвателите дават, са 3,60 лв.,“ обяснява друг пчелар – Калоян Кръстев.

Междувременно, докато българските пчелари недоволстват, във Варна е заплануван Международен панаир на пчеларски продукти с участието на техни колеги от Молдова, Румъния, Турция и Украйна. Събитието ще се проведе от 17 до 19 септември в хотел „Черно море“, съобщават от Областния информационен център-Варна. 

Панаирът ще засегне и темата за модернизация на сектора. Участниците ще се включат в създаването на мрежа на производители на пчелен мед в страните от Черноморския басейн.

На тридневния панаир ще се проведат семинари за устойчиво пчеларство и биологично земеделие, ще бъдат показани добри практики. Участието е безплатно, уточняват организаторите.