През септември преработватели и производители на пчелен мед ще представят на редовна сесия в Парламента своята позиция относно споразумението за свободна търговия между страните от Европейския съюз (ЕС) и Меркосур – Аржентина, Бразилия,  Уругвай, Парагвай, съобщават от Асоциацията на преработвателите на биологични пчелни продукти.

Черни облаци са надвиснали над износа на български мед

В своята инициатива Асоциацията обединява сили с Асоциацията на преработвателите и търговците на пчелни продукти в България, Сдружението на българските производители на биопродукти, Конфедерацията на българските пчелари, Българската пчеларска развъдна асоциация и областния пчеларски съюз Русчуклия. 

Те вече са изпратили писмо до Министерството на земеделието, в което посочват заплахите за българското земеделие и в частност за пчеларството, ако съгласието влезе в сила. Съответно са предложени и защитни мерки, които да минимизират негативните ефекти. 

Оттук насетне предстоят срещи с българските депутати от Комисията по земеделие в Европейския парламент (ЕП). Там ще се постави въпросът за българското пчеларство пред еврокомисаря по земеделие Фил Хогън, който да се изкаже в европарламента и да заяви официално позицията си.

Планирани са още две срещи – с българския еврокомисар Мария Габриел и с председателя Комисията по земеделие в Народното събрание Мария Белова, с които да се обсъдят мерките, които да предпазят родното пчеларство.

Владимир Русев: „Нужна е дългосрочна стратегия за подкрепа на българския биологичен пчелен мед, за да се постигнат по-високи ценови нива и да се увеличи обемът на продажбите от България.“

Председателят на Асоциацията Владимир Русев ще представи позицията на българския сектор пчеларство и пред членовете на Европейската федерация на дистрибуторите и фирмите, пакетиращи пчелен мед (FEEDM).
 
Преработвателите търсят контакт и с работната група по пчеларство в Копа Коджека – обединението на организации на селскостопански производители и кооперативи в ЕС, за да обсъдят с тях заплахите пред европейското пчеларство и бъдещето на сектора.
 
Производителите и преработвателите на мед ще потърсят за мнение и своите колеги, например от говедовъдните асоциации, за да обединят усилията си в борбата срещу подписване на споразумението.

Реакциите на земеделските министри в Европа също са колебливи. Например ресорният министър на Полша посочва, че тяхната страна ще настоява да бъдат въведени предпазни клаузи, така че този внос да не разрушава европейското селско стопанство. 

Неговият колега от Франция е убеден, че няма да постигат съгласие на всяка цена. „Няма да съм аз министърът, който принася в жертва френското селско стопанство пред олтара на международното споразумение,” категоричен е французинът.