Държавата да използва парите от кризисния резерв, които се отпускат на България за създаването на по-добра бизнес среда у нас, като се подобри контролът на зърното и всички селскостопански продукти, влизащи в страната.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Това е предложението на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), което ще бъде представено в аграрното министерство. 

„От първия ден на протестите настояванията ни са насочени към искането за пазар и справедлива цена за зърното. Затова предлагаме тези средства да се използват за контрол на „коридорите на солидарност“, да се организират конвои на транспортните средства, които преминават транзитно през нашата страна и да се подобри контролът по границите“, съобщи за Агри.БГ Илия Проданов, председател на НАЗ. 

От асоциацията са убедени, че това искане е най-далновидно и разумно и ще има дългосрочен ефект върху селското ни стопанство. „Парите не са толкова много и реално това е вариант тези средства да свършат някаква работа. Не става дума само за зърно, но и за мед, месо, плодове и зеленчуци, изобщо за всички земеделски стоки“, категоричен е Проданов. 

Разработени са три варианта за разпределение на бюджета от помощта, която Европейската комисия определи за нашата страна, съобщи в понеделник зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. Общо по двата транша средствата от кризисния резерв са около 50 млн. лева. 

Българските зърнопроизводители ще отидат на протест в Брюксел, заедно с колегите си от сродни организации от Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия, ако няма ясни гаранции от ЕК, че забраната за внос ще продължи след 5-и юни. Това е другото важно решение от Управителния съвет на НАЗ. 

Вече има диалог със сродните организации от останалите засегнати държави и Проданов е получил мандат да преговаря за дата и за формат на протеста.