Разработени са три варианта за разпределение на бюджета от помощта, която Европейската комисия определи за нашата страна. Помощта се отпуска във връзка с изкривяването на пазара, до което се стигна след отварянето на т.нар. „коридори на солидарността“ за земеделските стоки от Украйна. 

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?


„Средствата от кризисния бюджет ще се разпределят само за слънчоглед и количества, непродадени и оставени на склад към  31 март 2023 г. Това ще бъде помощ, предоставена и по настояване на ЕК единствено на регистрирани земеделски производители, а не за търговци, които имат количества на склад“, съобщи специално за Агри.БГ зам.–министърът на земеделието Тодор Джиков. Той присъства на откриването на изложението БАТА АГРО в Стара Загора

Общо по двата транша средствата, отпуснати от кризисния резерв на ЕК, са около 50 млн. лева. 

Първият вариант за изплащане на помощта е на декар площ. Отчита се към 31 март непродадената продукция за земеделците, като в случая става дума за 340 хил. дка със слънчоглед, уточни Джиков.

Втората разработена възможност е на тон съхранена продукция спрямо тавана от 232 кг/дка среден добив в България. Третият вариант е изцяло и за всички. 

Земеделски стопанин: Държавата да не разпределя парите от кризисния резерв на ЕК

От думите на зам.-министър Джиков стана ясно, че във вторник - 16 май 2023 г. предстои членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите да обсъдят на Управителен съвет предложенията. Други браншови организации също са запознати с различните варианти.

„Очакваме до сряда  (17 май) или четвъртък (18 май) варианта от бранша, на който са се спрели, за да финализираме и тази помощ“, каза още Джиков.