Двуседмичен срок дават фермерски организации от пет държави - България, Полша, Румъния, Чехия и Словакия на Европейската комисия (ЕК) да предприеме мерки, за да се разреши проблема с украинския внос в тези страни. Ако това не стане, земеделците се стягат за ефективен протест в Брюксел.

Следим темата за протестите тук 

Това каза за Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов, който е присъствал на среща между тези държави, която се е провела на в Полша - на 12 км от границата с Украйна. Проданов добави, че и Унгария подкрепя съвместните действия. 

“Имаме три конкретни искания, които да ни убедят, че ЕК ни разбира.

Първото е цялостно спиране на вноса в нашите държави на стоки от Украйна. Второто е да се наложи лимит на транзита, който преминава през страните ни, за да не се затормозява логистично нашия износ и да не стане така че ние да не можем да изнасяме нашата продукция заради прекалено голям транзит. 

Третото искане е да се задейства интервенцията на ЕК за изкупуване от фермери на натрупаното зърно в петте държави на цена 300 евро/тон. 

Ако в края на другата седмица няма реакция, започваме да правим организация за протеста в Брюксел”, обясни Проданов. 

По думите му между споменатите държави се оформя качествено и стабилно партньорство. 

Брюксел няма да има избор да не се съобрази с нас”, добави председателят на НАЗ.

Той обясни, че декларацията с исканията, освен до Комисията, ще бъде изпратена и до всички министри на земеделието, премиери и президенти на държавите, обединили се в настояването за мерки срещу украинсикя внос. 

“Ще изискваме от нашите от нашите власти да работят в синхрон с институциите на другите държави за нашите искания”, посочи Проданов и добави, че няма отговорът от Брюксел няма да се толерира, ако е “празни приказки”.