Най-големият производител на свинско месо е застрашен от африканската чума по свинете, пише сайтът sciencemag.org
 
 
Силно заразното заболяване влезе и в Китай – най-големият производител на свинско месо в света. Африканска чума по свинете е локализирана в четири провинции в Североизточната част на Китай. Все още не е ясно обаче колко прасета са умрели или заколени, но страната осигурява 60% от необходимите протеини от животински произход на своята нация именно от свинското месо.
 
"Влизането на АЧС в Китай наистина е много сериозен проблем", каза Янг Ханчун, учен от Китайския аграрен университет в Пекин. 
Предвид мащаба на китайския сектор на свинското месо, икономическото въздействие може да бъде опустошително, казва Янг, а огнищата поставят в риск снабдяването на китайците с протеин. 
 
От Китай вирусът може да се разпространи навсякъде, смятат експерти - "това ще представлява сериозна заплаха за останалата част на света, включително и за Америка", смята Франсоа Роджър, епидемиолог по животните в Центъра за изследване на земеделието в Монпелие, Франция.
 
Вирусът, който причинява АЧС, не уврежда хората, но се разпространява бързо сред домашни прасета и диви свине, чрез директен контакт или чрез вещи и храна. Той може да преживее топлината и студа.