„70 години с поглед в бъдещето“ – под този надслов ще премине юбилейният празник на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево, планиран за 10 юни.

Пшеницата в Добруджа изостава в развитието си

С Ден на отворени врати научно-изследователския център ще отбележи както своя 70-ти рожден ден, така и 80 години от началото на аграрната наука в Добруджа.  

Двойният празник ще започне от 9 ч. с пресконференция за медиите и регистрация на участниците. За 10 ч. е насрочено официалното откриване и след това посещение на демонстрационните платформи и опитните полета на Добруджанския институт. На Открития ден са поканени учени от Селскостопанска академия, настоящи и бивши служители на научния център, бизнес-партньори от страната и чужбина. Всички ще имат възможност да се запознаят със селекционните постижения на учените. 

243 сорта и хибрида са създадени от 1951 г. до сега в Добруджанския земеделски институт, обобщи директорът доц.Илия Илиев. От тях 138 са сортовете зърнено-житни култури – обикновена и твърда пшеница, ечемик и тритикале. 55 са сортовете и хибридите слънчоглед, селектирани в научния център. При бобовите култури учените са създали 50 сорта фасул, леща, грах, нахут, фий, секирче и бурчак. 

Постиженията на научния институт оставят трайна следа в земеделието у нас и в чужбина. Обзор на 70-годишния път на изследователския център ще направи доц.Илиев на планираната от 12 ч. среща в заседателната зала. Веднага след това спомени ще споделят водещи учени и селекционери. 

Празникът на българската земеделска наука ще бъде отбелязан и с юбилеен брой на списание „Field crops studies“, издавано от Добруджанския земеделски институт. В него ще се поместят научни публикации на тема „Иновациите в селекцията и агротехниката на полски култури – инвестиция в бъдещето на земеделската наука и практика“.