Парламентарната комисия по земеделие отхвърли четири, внесени от Министерския съвет законопроекта за изменение и допълнение на: Закона за данъците върху доходите на физически лица, Закона за корпоративно подоходно облагане, Закона за местните данъци и такси и Закона за акцизите и данъчните складове.

През декември се плаща за парцелите в зелено и жълто, но има условности

По-рано през месеца на първо четене Бюджетната комисия в Народното събрание също отхвърли промените в данъчните закони. Част от измененията включват ежегодно актуализиране на базисната данъчна стойност за определяне на данъчната оценка на земеделски земи, увеличаване на корпоративния данък на 15% за част от големия бизнес, въвеждането на алтернативен данък върху доходите от дейността по събиране на диворастящи гъби и плодове, и други.

В Комисията по земеделие т.нар. данъчен пакет беше представен от директора на Дирекция "Данъчна политика" в Министерството на финансите Людмила Петкова. По отношение на преотстъпния корпоративен данък тя съобщи, че схемата е разработена в съответствие с новите правила и насоки за държавни помощи на Европейската комисия.

Данъчното облекчение ще се получава само след датата на получаване на окончателния номер на помощта в Регистъра на държавните помощи на ЕК, като се предвижда то да се прилага за целия период на действие на насоките - до 2029 г.”, уточни експертът.

От Министерството на земеделието пък заявиха, че ще прегледат възможността за разширяване на списъка с допустими инвестиции.

Във връзка със Закона за данъците върху доходите на физическите лица представителят на Финансовото министерство съобщи, че на среща с представители на изкупвателните пунктове на диворастящи плодове и трюфели, както и с такива на берачите, е поставен следният проблем: Лицата, които предават продукция, масово не желаят да предоставят идентификационните си данни на събирателните пунктове, защото част от тях получават социални помощи. Така се налага изкупвателните пунктове да съставят документи за произхода на тези стоки, които са с невярно съдържание. 

Беше постигнато съгласие да се въведе алтернативен данък за събирачите на гъби. Когато се издава разрешително, то да е месечно и в него да се включва: алтернативен данък 30 лв., социални и здравни осигуровки върху половин месечна работна заплата и самата такса за разрешението.

Това прави около 150 лв. на месец. Предлага се и разрешението за събиране на гъби и диворастящи плодове да се издава месечно, тъй като не всички извършват тази дейност целогодишно. Не са включени лечебните растения, защото те са по отделен ред на облагане”, каза още Людмила Петкова.

Мотивите за тези изменения са свързани с изсветляването на дейността. „Аз адмирирам тази инициатива, защото това е тема и проблем, който се поставя от много години, тъй като техният пазар е експортен и липсата на каквато и да е регулация до момента поставяше въпроса за произхода на суровината. Румъния реши този проблем и пазарът им стана по-интересен. Може да се прецизират текстовете по отношение на това дали горските служители трябва да събират този алтернативен данък”, коментира председателят на комисията Десислава Танева.

Изразиха се мнения, че секторът страда от липса на закон, защото в него има недобросъвестни участници, които засягат видове, включително включени в списъка на ЮНЕСКО за националните богатства.

Директор дирекция „Правна” към агроминистерство Десислава Петрова докладва за резервите на ведомството към настоящия вид на законопроекта:

„Държавните предприятия, които проектът предвижда да събират данъците и таксите, не са орган, който би могъл да бъде ангажиран с такава функция. Призоваваме да се прецизира и промени текстът в това отношение. Едномесечното позволително също може да е проблем по отношение на извършване на контрола. Ние не сме против регулирането на тази дейност, но апелираме да не превръщаме държавните предприятия в мини НАП клонове.”

След дискусия на законопроектите Комисията по земеделие не прие на първо четене предложенията на правителството за промени в посочените данъчни закони.