През декември се планира да бъде платена новата интервенция „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ (досегашната СЕПП) на всички земеделски стопани с приключили административни проверки – активен фермер, изкуствени условия, предварителна условност. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)

 

Това обяви Петя Славчева, заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ с ресор директни плащания пред депутатите от Комисията по земеделие в Парламента, и уточни, че „всички, които имат резултати от тези проверки, ще влязат в калкулациите“. 

„Към момента нито една от тези проверки не е приключила. В предварителната условност дори не са стартирали проверките на Техническия инспекторат заради методиката за намаленията и санкциите“, каза още Славчева. В момента се работи по опцията по-голяма част от земеделските производители, които имат приключили проверки, да получат плащане до тавана. 

Приемът на заявленията с възражения и корекции приключи на 20 ноември. 2 137 фермери са възразили, че светят в червено, или коригирали. „От тук нататък частта с възраженията се насочва за експертна оценка към Технически инспекторат. Експертната оценка е отново преглеждане на данни от сателитни изображения, но разликата е, че вече ги гледа експерт, а не мониторингът, който е алгоритъм“, уточни Петя Славчева. 

Заместник изпълнителният директор на Фонда Лозана Василева изясни каква е методиката за разглеждане на възраженията. От понеделник, 27 ноември, ще започне разглеждането на заявленията, за които е дадено указание да бъдат приключени във финален статус. „В основната част експерти от дирекция Технически инспекторат ще разглеждат ръчно всеки парцел чрез наличните сателитни снимки от Sentinel, с които разполагаме за цялата площ на страната, плюс за зоните, за които имаме снимки VHR с висока резолюция“, каза тя.

Ако с двата метода не е възможно да се потвърди резултатът от системата на мониторинг – ще се направи и проверка на място, но това ще бъде в изключително крайни случаи, стана ясно още от думите на Василева. 

Нормативният срок, в който служителите трябва да разгледат възраженията, е един месец, но от ДФЗ са направили организация това да стане в рамките на две седмици. Сформирани са екипи за разглеждане, включително и с експерти от страната. Целият процес ще започне от 27 ноември.

На въпрос на Пенка Христова от Института на жените фермери дали трябва да се подават заявления за корекция за парцелите, светещи в жълто, от Фонда отговориха, че възражения могат да подават само стопаните, които имат парцели в червено. В последното изменение на Наредба № 3 е записан текст, който казва, че парцелите в жълт и зелен цвят подлежат на плащане. 

Да се каже, че „жълти парцели“ се плащат директно, няма да е коректно. Зависи от резултатите от допълнителните проверки“, уточни Славчева. За светещите в жълто и зелено от мониторинга става дума за резултат само от една от всички проверки. След това следва слоят за физически блокове да се засече с декларираните площи и установените от мониторинга. 

„За слоевете в момента се ползва нов софтуер, за който се твърди, че нямало настройки и т.н., затова ще се прави плащане, но няма да е на 100%“, каза земеделският министър. 

Към 1 декември ще се създаде слой с възможно най-много обработена информация в резултат на допълнителното сателитно заснемане, уточниха от аграрното министерство.

„Той ще е актуален според обработената информация и на всички фермери, за които всички други проверки са приключили, на база на слоя с информация, с която разполагаме, ще бъдат направени плащания. В резултат на допълнителната обработка на данните, в случай че се промени първоначалният слой, ще бъдат направени и съответните корекции“, разясни Аделина Стоянова.

От думите й стана ясно, че тъй като ще се работи с данни по предварителен слой, от аграрното министерството си запазват правото и възможността, дадена по регламент, да направят плащането на два пъти. 

От индикативната ставка ще се платят не по-малко от 80%, а останалите средства ще бъдат заделени за евентуални корекции, които биха се наложили от последващи актуализации, уточни изпълнителният директор на Фонда Георги Тахов.